Soarta mașinilor cu motoare pe benzină sau motorină este pecetluită. Parlamentul European a dat „undă verde” în ceea ce privește interzicerea vânzării autoturismelor noi cu combustibili fosili începând cu anul 2035. Decizia, care va revoluționa piața auto, nu a fost aplaudată chiar de toată lumea. Cu toate că ținta este aceea de a reduce emisiile de CO2 din atmosferă, oamenii sunt îngrijorați. Un sibian le-a cerut explicații tuturor europarlamentarilor români, întrebându-i dacă a fost luat în calcul și nivelul de trai din România.
Parlamentul European a adoptat, miercuri, prin vot, interzicerea vânzării de vehicule noi cu motoare termice începând din anul 2035. Aceasta este practic una dintre măsurile principale prin care UE își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990, și să fie neutră climatic până în anul 2050. (DETALII AICI). Legea face referire strict la vehiculele noi, astfel că cele cu motoare pe benzină sau diesel aflate pe piață la momentul respectiv ar urma că continue să circule chiar și după intrarea în vigoare a măsurii.
Cu toate acestea, românii se întreabă cum va putea fi implementată o astfel de măsură și dacă ei vor fi afectați. În acest sens, un sibian a trimis un e-mail tuturor europarlamentarilor români cărora le cere explicații.
„Sunt un cetățean român în vârstă de 26 de ani. Rog a-mi fi iertat gestul de a trimite un mesaj comun, tuturor europarlamentarilor care reprezintă România! Urmăresc constant ultimele noutăți ce vin dinspre Parlamentul European, inclusiv votul cu privire la producția mașinilor cu motoare termice din anul 2035 și nu pot să nu mă întreb de ce nu este abordată problema statelor mai sărace, cum ar fi România. Cum considerați dumneavoastră că aceste măsuri vor fi implementate în România și cât de mult considerați că vor fi afectați cetățenii români? Este fezabil să ne supunem acelorași măsuri la care se supun și cetățenii din Vest, de exemplu? Faceți dumneavoastră singuri o comparație asupra nivelului salarial și rezultatul o să fie intuitiv. De ce nu veniți cu amendamente clare și ferme care să reprezinte interesele României și posiblitatea de integrare a tuturor cetățenilor români, fără a se produce inegalități sociale? Aștept cu interes poziția dumneavoastră față de noul pachet adoptat de Parlamentul European și ce viziune aveți asupra impactului creat în România de acesta!”, este mesajul pe care sibianul Vasile P. l-a transmis, pe e-mail, tuturor europarlamentarilor români.
Pe rețelele se socializare o mulțime de oameni s-au arătat revoltați de o astfel de măsură. Un politician italian a scris, pe pagina personală, că interzicerea producerii de mașini pe motorină și benzină este „o nebunie absolută”. „Un cadou Chinei, un dezastru pentru milioane de muncitori italieni și europeni”, a scris Matteo Salvini, potrivit Mediafax.
Parlamentarii europeni consideră că ar trebuie construite și vândute mai multe vehicule care nu mai afecteze clima din toată Europa, iar din cauza schimbărilor climatice au căutat soluții pentru a evita o catastrofă, scrie DC News. Până în 2035 se presupune că producătorii au suficient timp pentru a construi mașini mici, precum și autovehicule comerciale, care să aibă zero emisii de CO2.