Judecător din Bulgaria după extrădarea Elenei Udrea - ”Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie”

Un complet format din trei judecători de la Curtea de Apel din Sofia a admis vineri cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Judecător din Bulgaria după extrădarea Elenei Udrea - ”Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie”

Conform documentelor din instanţa bulgară, completul a fost format din judecătorii Plamen Datsov (preşedinte), Dimitar Fikiin şi Svetla Bukova, aceasta din urmă fiind raportor în cazul Elenei Udrea, scrie Agerpres.

„Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influenţeze decizia instanţei, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”, a spus magistratul Svetla Bukova.

Potrivit deciziei finale a Curţii de Apel din Sofia, „există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul Elenei Udrea şi că autorităţile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide acest caz, care se examinează în prezent în instanţa de acolo”.

De asemenea, instanţa bulgară „nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva Elenei Udrea”.

În ceea ce priveşte locurile de detenţie şi condiţiile din acestea, instanţa de la Sofia precizează că „autorităţile române au ţinut cont de această problemă şi lucrează pentru a o depăşi, angajându-se să respecte toate drepturile, în special în cazul reţinutei Elena Udrea”.

„Cetăţeanul român, fost ministru în guvernul lui Traian Băsescu din vecinul nostru de nord, a fost reţinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autorităţile române au cerut ulterior extrădarea ei. Judecătoria Blagoevgrad a dispus întoarcerea în România. Această decizie a fost însă atacată de avocaţii Elenei Udrea la Curtea de Apel din Sofia. După mai multe audieri în dosar, în cadrul cărora au fost strânse sute de documente şi fapte legate de dosarul Udrea, judecătorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extrădarea acesteia”, mai spun judecătorii bulgari.

În timpul procesului, Parchetul bulgar a apărat opinia conform căreia Udrea ar trebui predată autorităţilor române, întrucât există toate temeiurile în acest sens şi nu există dovezi că drepturile şi libertăţile omului îi vor fi încălcate la întoarcerea acasă.

„Ea a fost condamnată pentru corupţie în România şi nu are niciun obstacol în a-şi ispăşi pedeapsa acolo”, a precizat Parchetul bulgar.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică