Thailanda a legalizat joi cultivarea marijuanei și consumul acesteia în alimente și băuturi, fiind prima țară asiatică unde s-a făcut acest lucru, potrivit Reuters. Scopul este de a-și stimula sectoarele agriculturii și turismului, însă fumatul de marijuana este în continuare interzis prin lege.
Cumpărătorii au stat la coadă la magazinele care vând băuturi cu infuzie de canabis, dulciuri și alte articole, în timp ce susținătorii plantei au salutat reforma într-o țară care a avut mult timp reputația de a avea legi stricte împotriva drogurilor, informează Medifax.
„După COVID, după ce economia s-a dus pe apa sâmbetei, chiar avem nevoie de acest lucru”, a declarat Chokwan Kitty Chopaka, care deține un magazin care vinde dulciuri din gumă de canabis.
Thailanda, care are o tradiție de utilizare a canabisului pentru ameliorarea durerii și a oboselii, a legalizat marijuana medicinală în 2018.
Guvernul, mizând pe această plantă ca pe o cultură comercială, intenționează să ofere un milion de plante pentru a-i încuraja pe fermieri să se apuce de cultivarea ei.
Însă autoritățile urmăresc să împiedice o explozie a consumului recreațional prin limitarea puterii produselor de canabis care sunt legale.
Deținerea și vânzarea de extracte de canabis care conțin mai mult de 0,2% din ingredientul său psihoactiv, tetrahidrocannabinol, nu sunt permise, ceea ce îi va împiedica pe fumătorii drogului cunoscut sub numele de „iarbă”, „buruieni” și o mulțime de alte denumiri, să se drogheze.
Cei care încalcă legea riscă în continuare închisoare și amenzi.
Cultivatorii de canabis trebuie să se înregistreze pe o aplicație guvernamentală numită PlookGanja, sau să cultive ganja, un sinonim pentru această plantă.
Aproape 100.000 de persoane s-au înscris în aplicație, a declarat un oficial al Ministerului Sănătății, Paisan Dankhum.