Taxa de solidaritate va afecta toți românii - ”Primul ministrul trebuie să învețe economie”
Sursa Foto - Digi24

În ședința coaliției de vineri s-a discută trei noi taxe aplicate antreprenorilor români sau chiar investitorilor din străinătate.

Prima vizează „taxa de solidaritate” practic un procent de 1% aplicat tuturor companiilor care produc sau distribuie produse, taxă aplicată pe cifra de afaceri a firmei respective. O altă taxă vizează produsele din zahăr, o creștere a TVA-ului de la 9% la 19%, iar o a treia o creștere cu 60 de bani la taxele impuse pentru comercializarea tutunului în formă solidă sau lichidă, relatează impact.ro

„Taxa de solidaritate ar fi oportună. Nu am inventat-o eu”

Marcel Ciolacu a anunțat înaintea ședinței de coaliție de astăzi că intenționează să mărească taxele și impozitele pentru mediul de afaceri dar și pentru producătorii celor mai de succes industrii, cea a tutunului și cea a zaharului. Președintele PSD a argumentat, cel puțin pentru propunerea privind mediul de afaceri că un astfel de model se practică și în Germania, uitând însă să menționeze că impozitul se aplică pe venitul contribuabilului și nu pe cifra de afaceri a vreunei firme. Impact.ro a stat de vorbă cu un reputat economist, Bogdan Glăvan, care a declarat în exclusivitate pentru publicația noastră că modul în care acționează statul nu este corect față de mediul de afaceri.

„Guvernul procedează la fel cum au procedat și alte guverne anterioare, adică încearcă să găsească niște „cârpeli” la Codul Fiscal și la sistemul nostru fiscal care este un sistem făcut ciur, făcut sită, de-a lungul timpului prin nenumărate excepții și derogări și tratamente speciale care au fost acordate anumitor grupuri de interese.

Acum, într-o încercare disperată de a face rost de bani la buget, se încearcă să se colecteze mai multe taxe, nu suntem în fața unei schimbări de paradigmă sau a unei chestii fundamentale, nu, sunt „cârpeli”.” spune economistul.

Președintele PSD este însă de altă părere.

„Aproximativ… Taxa de solidaritate ar fi oportună. Nu am inventat-o eu, ea există în Germania. Credeam că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta.”

„În Germania, taxa de solidaritate este plătită de toți locuitorii care obțin venituri din salarii”

Din păcate, însă, liderul PSD nu este bine informat. Aceasta este părerea specialistului Bogdan Glăvan.

„În Germania, taxa de solidaritate este plătită de toți locuitorii care obțin venituri din salarii, din bursă, acțiuni sau alte investiții. În acest moment eu ca economist nu pot să susțin vreo creștere a fiscalității. Este inoportună ca idee generală, pentru că mediul de afaceri suferă și ne iluzionăm cu ideea că economia crește și că lucrurile merg bine.

În momentul în care trăiești într-o țară care primește de la UE 5% din PIB și tu ai o creștere economică de 3%, sau cât o să ai anul acesta, cum spune Banca Mondială, mai mică decât transferul de venit pe care ți-l dă UE prin PNRR și prin fondurile structurale. Asta înseamnă că România este un buzunar rupt, asta înseamnă că intră bani și curg bani, deci prioritatea ar trebui să fie buna gestiune a banilor care intră, nu colectări de noi taxe, adică noi suntem într-o situație atât de stupidă încât în nici un caz nu putem pretinde că economia crește și că în consecință am avea de unde sau ar fi momentul sau ar fi oportun să aplicăm noi taxe, în nici un caz.” punctează economistul Bogdan Glăvan.

„Primul ministru trebuie să învețe economie ca să afle cine suportă taxele”

Economistul a mai vorbit despre lipsa de documentare a guvernanților care decid practic cine și în ce circumstanțe trebuie să plătească taxe la stat.

„Dacă facem o scădere aritmetică vedem că economia noastră de sine stătătoare ar scădea cu 2% dacă nu ar fi intrările de bani de la UE. Asta la linie generală.

În ceea ce privește taxa de solidaritate, ea este vândută ca o taxă unor companii bogate, pe principiul, sunt bogate au de unde să plătească, numai că economia are și ea legile ei, ca la geometrie. Există în economie un capitol special dedicat incidenței taxelor, deci taxele nu le suportă cine zice primul ministru că le suportă, că nu așa funcționează lucrurile în viață.

Primul ministru trebuie să învețe economie ca să afle cine suportă taxele.” mia spune economistul.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică