”Orașe și comunități – Fit For Green, Fit For Smart” - Exemple de bune practici și proiecte smart puse la punct de Consiliul Judeţean Sibiu

Președinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean a punctat cele mai importante proiecte care urmăresc protecția mediului și digitalizarea: fără plastic de unică folosință; Noul Spital Județean; Varianta Ocolitoare Sud Sibiu; extinderea și modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor; platforma GIS; Portal Medical

Asociația SMARTiCITY și Energynomics, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu au organizat la sediul instituției noastre, în perioada 8-9 iunie 2022, Conferința ”Orașe și comunități – Fit For Green, Fit For Smart”. Evenimentul este parte din seria de evenimente ”Comunități sustenabile” și a reunit reprezentanți ai administrației publice locale și naționale, ai mediului de afaceri și a vizat prezentarea expertizei și a experienței în mai multe domenii de maxim interes precum eficiență energetică, digitalizare, gestionarea deșeurilor și valorificarea energetică a acestora.

Printre cele mai importante subiecte de pe Agenda, menționăm:

  • Colaborarea public – privat pentru dezvoltarea orașelor și județelor. Oportunități, obstacole, soluții
  • Orașe verzi. Eficiență energetică
  • Digitalizarea pentru administrațiile publice și companii. Integrarea serviciilor. Orașe si regiuni conectate
  • Soluții pentru mobilitate sustenabilă urbană și inter-urbană
  • Parcarea ca serviciu public. Mobilitate electrică

Prezentă la eveniment, președinta CJS, Daniela Cîmpean, secondată de vicepreședintele Vlad Vasiu, a apreciat inițiativa organizatorilor de a-i aduce laolaltă pe cei implicați în administrația publică și pe cei din mediul privat, care dețin un bagaj bogat de know-how care poate veni în sprijinul instituțiilor publice. Daniela Cîmpean a evidențiat cele mai importante proiecte demarate și implementate de Consiliul Județean Sibiu care urmăresc protecția mediului și digitalizarea. Astfel, participanții la conferință au aflat că CJ Sibiu a fost prima autoritate publică locală din România care a interzis folosirea plasticului de unică folosință în instituție și la instituțiile aflate în subordine. Totodată, această obligativitate a fost extinsă și pentru evenimentele organizate în județul Sibiu, fiind o condiție pentru obținerea cofinanțării din partea CJ Sibiu, prin intermediul Agendelor Culturală, Sportivă, de Tineret sau Educațională.

“Smart si verde sunt două principii de care o administrație performantă trebuie să țină cont în toate proiectele pe care le implementează. În județul Sibiu promovăm soluții sustenabile și integrăm partea de <<verde>>, care protejează mediul înconjurător,  în cele mai importante obiective pe care le avem în desfășurare. Totodată, urmărim să dezvoltăm soluții smart pentru cetățeni – soluții care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor și stimulează creșterea economică, permițând dezvoltarea comunității prin valorificarea tehnologiei, în special a tehnologiei care duce la rezultate inteligente”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Așadar, participanții la eveniment au aflat despre alte proiecte majore și curajoase ale Consiliului Județean Sibiu, precum și progresul însemnat al instituției pe partea de digitalizare și servicii smart:

  • construirea unui spital județean nou, care urmărește atât componenta verde, cât și cea a digitalizării, proiect cifrat la 500 milioane euro, valoare care îl situează pe primul loc în topul investițiilor publice sau private din județul Sibiu după Revoluție și pentru care se așteaptă finanțare prin PNRR. Proiectul se află în etapa de lansare a licitației, cu clauză suspensivă, pentru execuția lucrărilor, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie 2022. Pentru transparența derulării tuturor achizițiilor, precum și a realizării construcției, este în curs de creare o platformă care reunește toate informațiile care apar pe durata realizării investiției.
  • extinderea și modernizarea actualului sistem de management integrat al deșeurilor, proiect estimat la 100 milioane euro, care se află în analiză la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
  • Varianta ocolitoare Sud Sibiu, vitală pentru un oraș european, precum Sibiul, prin care CJ Sibiu dorește să creeze noi oportunități de dezvoltarea economică în sudul județului, în paralel cu fluidizarea traficului și reducerea poluării.
  • Platforma GIS, care va permite ca documentele de urbanism să fie eliberate în termen scurt și în format digital. În plus, platforma GIS va oferi o viziune de ansamblu pentru dezvoltarea teritorială a județului Sibiu.
  • Portal medical, o platformă medicală unică la nivel național care permite pacienților și medicilor din spitalele aflate în subordinea CJ Sibiu și din câteva clinici private din județul Sibiu accesul la dosarul medical. Această platformă va fi prezentată și la nivel european, în cadrul Comitetului European al Regiunilor.
  • Managementul documentelor, aplicație prin intermediul căreia documentele gestionate la nivel CJ Sibiu sunt semnate electronic și arhivate în format digital, reducând astfel considerabil consumul de hârtie. Această aplicație a început să fie extinsă și către instituțiile și serviciile aflate în subordinea CJ Sibiu.

”Sibiul are câteva exemple de bune practici, care pot fi inspirație pentru alte administrații publice locale din țară. Ca să dau un exemplu la îndemână, Consiliul Judetean sprijină politicile verzi prin interzicerea folosirii  produselor din plastic în activitățile zilnice. Apoi, un proiect de care sigur se  va mai vorbi este construcția viitorului Spital Județean, pe care locuitorii județului o vor putea urmări real time, în format 3D”, a declarat Camelia Spătaru, președinta Asociației SmartiCity.

Toate prezentările și discuțiile purtate în cadrul conferinței amintite pot fi urmărite pe pagina de Facebook JUMP TO SMART.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică