Asociația „Sfântul Casian” din Mediaș este o organizație înființată de către părinții unor copii care suferă de autism, TSA, ADHD, retard în dezvoltare. Asociația a fost înființată în anul 2018, iar la momentul actual prin intermediul centrului de zi, oferă gratuit servicii de terapie (psihopedagogie, logopedie, kinetoterapie) cu ajutorul parteneriatelor public-private unui număr de 16 copii, acest număr fiind în creștere, deoarece în acest moment mai sunt alți 22 de copii pe lista de așteptare.
Adrian Barna este președintele centrului, care luptă în fiecare zi pentru a aduce un zâmbet pe buzele copiilor.
„Suntem o asociație din compusă din părinți ai copiilor cu autism, având ca scop recuperarea copiilor noștri. Într-o lume în care a fi diferit nu este tolerat ușor, în care dreptul la educație și o copilărie fericită este furat de diagnostice pe care copiii le primesc din ce în ce mai des, am înțeles că împreună, părinți și specialiști trebuie să luptăm împreună pentru recuperarea copiilor noștri. În prezent 1 din 46 de băieţi şi 1 din 84 de fete suferă de tulburare din spectrul autist”, se transmite pe pagina asociației.
„Am pornit pe acest drum deoarece în Mediaș nu sunt suficiente locuri pentru a trata aceste afecțiuni și ne-am gândit că e timpul ca noi, părinții, să ne implicăm. Acești copii au nevoie ca si tratament de terapie, au nevoie de terapie comportamentală, terapie senzorială, logopedie, ergoterapie, terapii care ar trebui făcute zilnic și nu ar trebui întrerupte. Aceste terapii costă enorm. Copii din asociație au vârste cuprinse între 4 si 16 ani și mulți au șanse de recuperare.
Asociația „Sfântul Casian” dorește înființarea unui centru de zi pentru copii, unde terapia să fie gratis”, transmit reprezentanții asociației.
De asemenea, în urma mai multor discuții cu Consiliul Județean și Primăria Mediaș, s-a hotărât să se plătească salariile a 3 terapeuți și asociației i s-a oferit un spațiu în care să își desfășoare activitatea.
Asociația Sfântul Casian Mediaș a devenit puntea pe care copiii speciali, cu TSA, autism si ADHD ieşind din izolare, păşesc în lumea pe care o merită. La toate acestea se adaugă ingredientul esenţial: „Copiii cu nevoi speciale se hrănesc cu atenție, iubire si jocuri.„
„Am reușit să facem un parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Fundația UCOS Sibiu și Primăria Mediaș. Acoperim toată zona de nord, Mediașul și comunele din jur. În prezent avem 16 copii cu vârste cuprinse între 4 și a16 ani. Oferim ședințe de logopedie, kinetoterapie, psihopedagogie și terapie de integrare senzorială gratis”, spune președintele asociației.
Fondurile necesare vin din donații, licitații și alte activități
Fondurile necesare activităților desfășurate în cadrul asociației provin din activități precum sponsorizări, donații, strângeri de fonduri din impozitul pe venit, licitații. Președintele asociației menționează că anul trecut a fost strânse mai multe tricouri ale unor fotbaliști cunoscuți, care mai apoi au fost licitate, banii revenind asociației. Membrii ai asociației au participat și la Maratonul Sibiului, unde au alergat pentru a strânge bani pentru copii. În colaborare cu Crucea Roșie, a fost făcută o ale e senzorială pentru a se putea desfășura ședințele de terapie și în aer liber. Anul acesta, s-a alergat la Maratonul Sibiului pentru construirea unui loc de joacă pentru copii.
„În prezent avem pe lista de așteptare 22 de copii, criteriul de selecție este diagnosticul medical de tulburare spectru autist. Încercăm să menținem terapia gratuită cât mai mult timp.
Mai multe detalii legate de asociație și unde se pot face donații pot fi găsite pe site-ul asociației www.asca.ro și pe pagina de facebook Sfântul Casian Mediaș Asociație.
Numărul copiilor cu autism, în creștere
„Din păcate a crescut numărul copiilor cu tulburare de spectru autist, 1 din 46 de copii din județul Sibiu are în prezent această problemă, iat vârsta este foarte mică, începând cu 2 ani. Prin intermediul terapiei se văd rezultate considerabile, ca să dea rezultate terapia este nevoie de o grădiniță specială. La noi terapia se face unu la unu, fiecare copil lucrează singur, ajutat de cineva. Terapia se desfășoară timp de o ora și jumătate. Apoi este foarte importantă și implicarea părinților, un copil trebuie să facă între 4 ș 8 ore de terapie pe zi. Rezultatele depind de mai mulți factori, dar nu încetează niciodată să apară. Avem și copii are s-au vindecat complet, zilele acestea o mămică și-a retras copilul pentru a-l duce la o școală normală”, spune Adrian Barna, președintele centrului.