Cum se utilizează un nebulizator sau aparat de aerosoli pediatric

Un nebulizator este un dispozitiv care transformă medicamentul lichid într-un abur, sau ceață, pe care îl puteți inspira (inhala). Copilul dumneavoastră poate avea nevoie să folosească un astfel de model de aparate de aerosoli dacă are o afecțiune respiratorie, cum ar fi astmul sau pneumonia.

Există diferite tipuri de aparate de aerosoli. Cu unele, copilul dumneavoastră inspiră printr-o piesă bucală. Cu altele, o mască se potrivește peste nasul și gura copilului dumneavoastră. Tipul de nebulizator pe care îl va folosi copilul dumneavoastră depinde de vârsta sa. Este important ca copilul dumneavoastră să folosească tipul pe care îl recomandă furnizorul său de asistență medicală. Urmați orice instrucțiuni speciale care însoțesc dispozitivul.

Care sunt riscurile?

Utilizarea unor aparate de aerosoli care nu se potrivesc bine sau care nu sunt curățate corespunzător poate cauza probleme, inclusiv:

  • Infecție.
  • Iritarea ochilor.
  • Administrarea unei cantități prea mari de medicament sau a unei cantități insuficiente de medicament.
  • Iritarea gurii.

Consumabilele necesare:

  • Aparat de aerosoli
  • Cupa de medicament pentru nebulizator (rezervor) și tubulatură.
  • Piesă bucală sau mască de față.
  • Săpun și apă.
  • Apă sterilă sau distilată.
  • Prosop curat.

Cum se utilizează un nebulizator

Urmați acești pași înainte de a utiliza un model de aparate de aerosoli. Citiți instrucțiunile producătorului pentru nebulizatorul copilului dumneavoastră, deoarece aceste aparate de aerosoli variază.  Pregătiți un spațiu calm pentru copilul dumneavoastră. Poate doriți să aveți o carte preferată, un joc liniștit sau un program de televiziune pentru a vă implica copilul în timpul tratamentului.

Verificați medicamentele copilului dumneavoastră. Asigurați-vă că nu au expirat și că nu sunt deteriorate în vreun fel. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Puneți toate părțile nebulizatorului pe o suprafață solidă și plată. Conectați tubulatura la aparatul de nebulizare și la rezervor.

Măsurați medicamentul lichid în conformitate cu instrucțiunile furnizorului de servicii medicale al copilului dumneavoastră. Turnați medicamentul în rezervor. Atașați piesa bucală sau masca.

Testați nebulizatorul pornindu-l pentru a vă asigura că iese un spray. Apoi, opriți-l. Cel mai bun moment pentru a utiliza aparate de aerosoli este atunci când copilul dumneavoastră este calm. Dacă copilul dvs. are mai puțin de un an, cel mai bun moment poate fi atunci când copilul doarme. Dacă copilul dumneavoastră plânge atunci când folosiți nebulizatorul, medicamentul nu va ajunge suficient de adânc în plămâni.

Asigurați-vă că opriți aparatul în orice moment dacă copilul dumneavoastră începe să tușească sau dacă medicamentul face spumă sau bule. Puneți copilul să stea într-o poziție verticală, relaxată. Ajutați-vă copilul să se relaxeze dacă este necesar. Puteți face acest lucru ținându-vă în brațe și mângâindu-vă copilul sau punându-l să se implice într-o activitate liniștită.

Dacă copilul dumneavoastră folosește o mască pentru a obține medicamentul, puneți-o peste nasul și gura copilului dumneavoastră. Aceasta ar trebui să se potrivească oarecum bine, fără spații în jurul nasului sau obrajilor pe unde ar putea scăpa medicamentul. Dacă copilul dvs. folosește o piesă bucală pentru a obține medicamentul, puneți-o în gura copilului dvs. și puneți-l pe copil să își preseze buzele ferm în jurul piesei bucale.

Porniți nebulizatorul.

Odată ce medicamentul începe să se pulverizeze, rugați copilul să inspire și să expire lent și profund până când medicamentul din nebulizator dispare și nu mai apare ceață. Acest lucru durează 10-15 minute. Dacă medicamentul este un corticosteroid și copilul dumneavoastră este suficient de mare pentru a face acest lucru, puneți-l să se clătească și să scuipe cu apă. Dacă copilul dumneavoastră este prea mic pentru a-și clăti gura, ștergeți interiorul gurii și limba cu o cârpă umedă. Dacă folosiți o mască, spălați-i și fața.

Curățarea nebulizatorului

Nebulizatorul și toate părțile sale trebuie să fie păstrate foarte curate. Fără o curățare corespunzătoare, bacteriile se pot dezvolta în interiorul nebulizatorului. Dacă copilul dumneavoastră inhalează bacteriile, se poate îmbolnăvi. Urmați instrucțiunile producătorului pentru curățarea fiecărui tip de aparate de aerosoli. Pentru majoritatea nebulizatoarelor, ar trebui să urmați aceste instrucțiuni:

Curățați piesa bucală sau masca și rezervorul prin:

  • Clătirea acestora după fiecare utilizare. Utilizați apă sterilă sau distilată.
  • Spălându-le de 1-2 ori pe săptămână folosind săpun și apă caldă.

Nu spălați tubulatura. După ce le clătiți sau le spălați, așezați piesele pe un prosop curat și lăsați-le să se usuce complet la aer. După ce se usucă, reconectați piesele și porniți nebulizatorul fără niciun medicament în el. Făcând acest lucru veți sufla aer prin echipament pentru a ajuta la uscarea acestuia.

Ultima oră

Comentariul meu