ministerul finanțelor ar putea înființa un registru unic de control electronic - ce presupune

Mai mulți senatori USR au depus o inițiativă legislativă de înființare a unui Registrul unic de control electronic la Ministerul Finanțelor. Ar urma să fie folosit doar în cazuri excepționale.

Aplicația, potrivit inițiativei, va fi pusă la dispoziție gratuit de către Ministerul Finanțelor și structurile sale, ca parte a serviciilor accesibile prin SPV, și nu va presupune nicio procedură de înregistrare în aceasta.

”Obligația autorităților, dreptul contribuabilului! Debirocratizarea și simplificarea vieții cetățenilor corecți a fost mereu o prioritate pentru mine. În acest sens am introdus plata cu cardul la punctele de încasare a impozitelor și taxelor și înrolat ANAF pe ghișeul.ro. Acum dispare obligația de a avea Registrul unic de control în format fizic, așa cum dispar și amenzile pentru nedeținerea sa. Apare însă dreptul contribuabilului de a fi informat prin SPV dacă controlul ce urmează a se derula este legitim. Această aplicație este gratuită pentru contribuabil și care nu implică niciun demers din partea sa, iar lipsa înscrierii unor informații esențiale în acest Registru electronic atrage după sine nulitatea actului de control întocmit”, declară Anca Dragu.

Potrivit comunicatului, Un Registrul unic de control electronic ar proteja contribuabilii de eventuale abuzuri, fiind o garanție că autoritățile cu atribuții de control nu întreprind controale nejustificat de dese, sau exercitate în alte scopuri decât în maniera corectă a atribuțiilor de control. Opțional, contribuabilii care nu dispun de niciun mijloc de conexiune la internet la sediul social sau la punctele de lucru pot utiliza registrul unic de control în format fizic.

„Modificările propuse vor avea un impact pozitiv social, prin scăderea costurilor de conformare, costuri asociate cu achiziția, păstrarea și arhivarea unor registre fizice, dar și prin creșterea transparenței actelor de control. Folosit inteligent, un Registru Unic de Control electronic va permite autorităților de control fiscal să se îndrepte spre combaterea marii evaziuni și colectarea sporită a taxelor”, afirmă Narcis Mircescu.

Ultima oră

Comentariul meu