cu ce mergem la mare de la sibiu - drumul cu mașina costă dublu față de cel cu trenul
Sursa: Revista Patronatelor

Odată cu începerea sezonului estival, începe perioada deplasărilor, a vacanțelor și zilelor de relaxare. Nu doar cazările, ci și drumul către litoral a devenit din ce în ce mai scump. Dată fiind scumpirea carburanților, multe persoane preferă să folosească trenul în detrimentul automobilului personal. Pe de altă parte, există și iubitori ai călătoriilor private, care preferă confortul unei călătorii cu mașina, deși prețul este mai mare.

„ Începând din 17 mai 2022, perioada maximă de vânzare cu anticipație a biletelor la trenurile din programul estival „Trenurile Soarelui”, este de 30 zile. Începând cu data de 12 mai 2022, perioada maximă de vânzare cu anticipație a biletelor din programul estival „Trenurile Soarelui” este diminuată din motive tehnice, de la 30 de zile la 25 de zile. Perioada de vânzare cu anticipație pentru restul trenurilor din programul de circulație rămâne neschimbată, de 30 de zile. Menționăm că primele trenuri din programul estival de transport intră în circulație în data de 10/11 iunie și ulterior din 11 și 11/12 iunie 2022”, se menționează pe pagina CFR Călători.

Spre litoral cu trenul – care sunt costurile?

Pe ruta Sibiu- Constanța există 6 trenuri începând cu ora 3:55 până la 23:15. Durata călătoriei este cuprinsă 8 ore și 19 minute și 11 ore și 25 de minute. Trenurile sunt cu unul sau două schimburi, iar prețurile variază de la 124 lei la 84 de lei pentru adulți la clasa a doua. Pentru clasa I prețurile pornesc de la 165 lei până la 184 lei, iar pentru studenți prețul unui bilet este redus la jumătate din prețul biletului pentru adulți.

Începând cu 11 iunie vor fi introduse și trenuri directe către Constanța, durata călătorie fiind de 8 ore și 44 de minute, cu plecarea de ora 3:55. Prețul biletului este de 96 de lei pentru clasa a doua și 147 de lei pentru clasa I pentru un adult.

O altă alternativă este trenul care pleacă din Sibiu către Constanța la ora 18:38, călătoria durând 11 ore și 19 minute. Prețul biletului este de 100 de lei pentru clasa a doua și 150 de lei pentru clasa I.

Toate prețurile menționate sunt pentru ruta Sibiu-Constanța, pentru întoarcere aplicându-se aceleași tarife, deci o călătorie cu trenul la clasa a doua poate începe de la 168 până la 248 lei dus-întors.

Mașina și autobuzul– o alternativă mai bună?

Cea mai rapidă variantă pentru drumul spre litoral este mașina personală . Din Sibiu până în Constanța este o distanță de aproximativ 500 km, ceea ce înseamnă că pentru o mașină care consumă în medie 7 litri/100 km, valoarea carburantului se ridică la aproximativ 560 de lei dus-întors. Durata unei călătorii este de aproximativ 6 ore, fără opriri.

De asemenea, din Sibiu pleacă zilnic patru autobuze spre Constanța între orele 5:30 și 23:00, prețul unui drum dus-întors fiind de aproximativ 500 de lei, iar durata călătoriei este de 8 ore și 30 de minute.

Cu trenul sau cu mașina spre mare?

În funcție de dorințele fiecăruia, trenul poate reprezenta o variantă mai ieftină, dar care nu oferă confortul unei mașini. Dacă vreți ca drumul către mare să fie rapid, trenul nu este întocmai cea mai potrivită variantă, deoarece nu oferă nici confortul, nici durata optimă unei călătorii relaxante. Totuși, pentru cei care nu doresc să pună atât de mult accent pe modalitatea de a ajunge la destinație, prețul avantajos poate reprezenta o motivație. Autobuzul poate fi o variantă de călătorie pentru cei care doresc să îmbine confortul mașinii cu  durata acceptabilă a călătoriei, prețul fiind aproximativ egal cu cel al călătoriei cu automobilul personal. De asemenea, trenul nu este o variantă bună de călătorie pentru călătorii care prefer liniștea, deoarece, în special vara, trenurile către litoral sunt ocupate în mare parte de studenți, călătoriile fiind destul gălăgioase.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Din Sebes pana la Constanta te costa 305 lei cu o masina incarcata cu 5 persoane si un consum de 7l motorina la 100km conform siteului distanta.ro . Cu trenul te va costa 95 lei de persoana / 475 lei 5 persoane plus taxi spre gara si un taxi de la gara pana la hotel. Cu trenul faci 10 ore plus intarzieri iar cu masina in jur 6h30 min plus intatzieri de aproximativ 1h pe Valea Oltului…DECI…este mai ieftin cu trenul?