Moartea lui Laszlo Sajtos, într-un teribil accident de mașină a readus numele acestuia pe buzele tuturor. Și nu doar la nivel local, unde acesta era cunoscut, ci la nivel național, pentru că funcțiile pe care le-a deținut de-a lungul timpului au avut de-a face cu ministerul Transporturilor, FRF și lumea politică.
Laszlo Sajtos avea 60 de ani, fiind născut la 12 martie 1962. Din păcate, sibianul a murit în dimineața zilei de joi, 2 iunie, în localitatea Racovița, de pe Valea Oltului.
VEZI AICI DETALII ȘI FOTO DE LA ACCIDENTUL LUI LASZLO SAJTOS
Laszlo Sajtos a fost cunoscut, în primul rând, ca om de fotbal. A fost arbitru în Liga I, unde între anii 1996 și 1999 a condus 28 de partide. Debutul a fost pe 20 aprilie 1996, o victorie obținută de Farul la Iași, scor 2-1. Cariera pe prima scenă s-a încheiat pe 14 noiembrie 1999, un Ceahlăul – Petrolul, scor 2-0.
Apoi, a fost observator FRF. a intrat și în politică, iar în 2008 a candidat pentru Parlamentul României din partea PNL. Nu a ajuns acolo, dar la următoarele alegeri a intrat în Consiliul Județean Sibiu. A demisionat însă după ce a fost numit din funcția de director adjunct al Registrului Auto Român, în cea de director general al Direcției Generale Transport și Infrastructură din cadrul Ministerului Transporturilor. De acolo a plecat atunci când PSD a venit la conducere.
Colaborator al Securității
Laszlo Sajtos a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea, conform sursazilei.ro:
Raportul CNSAS, publicat în septembrie 2014, pe numele lui Laszlo Sajtos, detaliază activitatea acestuia după ce a fost recrutat la Brașov, în 1983, când a semnat un angajament. Numele conspirativ al lui Laszlo Sajtos a fost „Arbitrul”, iar notele sale, timp de trei ani, au fost despre supravegherea informativă a studenților străini, dar și a două obiective, denumite în raport „Radu” și „Popa”.
”Cu privire la cetățenii străini N.J.C. și M., ambii din Gabon, cazați în căminul 6. Amândoi au fost studenți la Facultatea de silvicultură, însă au fost exmatriculați. În ultimele zile ale lunii iulie, ambasadorul Gabonului aflându-se la Brașov, sus-numiții au schimbat pentru acesta valută în lei, în valoare aproximativă 10.000 lei, bineînțeles la un preț neoficial.
Informez în legătură cu studentul R.F.A.K. că pe la începutul lunii octombrie 1983 a efectuat o vizită în localitatea Marghita, după care s-a deplasat la un coleg de grupă originar din Satu-Mare, având asupra sa proiectul său de organe de mașini. În discuțiile purtate cu acesta în ultima perioadă nu mai abordează probleme de religie, iar referitor la disensiunile din cadrul (…), sepostează pe o poziție potrivnică grupării dizidente, care s-a retras din această organizație și continuă să fie un adept al lui Yaser Arafat”, se arăta în raportul CNAS.
În documentul citat se regăsesc și notele date de alți turnători pe numele lui Sajtos.
”Sursa „Arbitrul” a semnalat că studentul român A.F. dispune de o miniruletă pe care a avut-o împrumutată la unii dintre colegii de cămin, dar le-a cerut-o înapoi fiind hotărât să nu o mai dea, pentru a nu-i fi confiscată. Se află în relații de prietenie cu o colegă de facultate, care are o mare influență asupra lui. În prezent repetă anul II”, se arată într-o notă din 23.03.1985, întocmită de lt. maj. Botea Gh.
Raportul CNSAS concluzionează că deși au fost găsite mai multe astfel de rapoarte, plus angajamentul semnat de Laszlo Sajtos, acestuia nu i se dă calitatea de colaborator, deoarece nu se poate dovedi că prin acțiunile sale a dus atingere integrității și demnității persoanelor urmărite.
Scandal cu fostul polițist Marian Răduinea
În iunie 2016, numele lui Laszlo Sajtos a apărut într-un scandal în care a fost implicat alături de fostul polițist de la rutieră, Marian Răduinea. Cei doi au avut o dispută din cauza unui loc de parcare ocupat ilegal, dar de o a treia persoană. Fostul arbitru s-a ales atunci cu o amendă.
VEZI AICI DETALII ȘI IMAGINI DE LA SCANDALUL DE ATUNCI
Șoc în lumea fotbalului
Moartea subită a fostului arbitru a șocat lumea fotbalului. Mesajele de condoleanțe au curs, iar Dumitru Dragomir a făcut o declarație.
Să-l planga aia care sunt ca si el gen Dumitru Dragomir.
Am avut de-a face cu el pe cale oficială, cand am intrat in biroul lui i-am dat ” Buna ziua” dar in loc să-mi răspundă si-a aprins o țigară.