video: deszăpezirea transfăgărășanului continuă - drumarii estimează că se deschide înainte de 1 iulie

Cea mai circulată șosea turistică din România, Transfăgărășan, este în continuare acoperită cu zăpadă. Drumarii deszăpezesc drumul astfel încă să fie deschis înainte de 1 iulie, data la care, în mod normal, era permis accesul turiștilor. 

Directorul regional al DRDP Brașov spune că cel mai mare „inamic” în acest moment este vremea. Cu toate acestea, speră ca circulația pe cel mai spectaculos drum din România să fie permisă înainte de 1 iulie.

YouTube video

„Am ajuns la kilometrul 117, mai avem până sus aproximativ 1,4 kilometri. Estimăm, dacă vremea ne ajută, să terminăm aceste lucrări mult mai repede decât timpul estimat deschiderii, care de obicei este 1 iulie. Anul acesta sperăm că va fi cu două săptămâni cel puțin mai devreme. Principala dificultate este vremea. Este foarte schimbătoare aici la 2.000 de metri. Acum ne bucurăm de soare, dimineață a fost înorat, a bătut vântul, după-amiază iar vom avea rafale de vânt. Asta va îngreuna deszăpezirea, dar sperăm să ne mișcăm bine. Lucrăm cu două freze pentru înlăturarea zăpezii care nu depășește mai mult de 1,5 – 1,8 metri, cu un încărcător frontal și cu un excavator de mare tonaj pentru înlăturarea pereților înalți”, spune Tudor Duțu, directorul regional al DRDP Brașov. 

video: deszăpezirea transfăgărășanului continuă - drumarii estimează că se deschide înainte de 1 iulie

Drumarii spun și ei că, pe anumite porțiuni, este dificil de înaintat. Nu este deloc o muncă ușoară, mai ales fiindcă implică și riscuri. „Pe unde e zăpada mare intră prima dată încărcătorul, o rupe, apoi excavatorul care o sapă. Este foarte greu și periculos, fiind gheață jos”, spune Mihai Budac, deservent de utilaje la Districtul Bâlea.

YouTube video

„E destul de greu, că trebuie să înaintezi, să fii atent să nu derapezi pe coastă. Dacă totul merge bine, mai durează vreo două săptămâni. Cea mai mare zăpadă a ajuns chiar și la 7 metri”, spune Ion Găuruș, deservent de utilaje. 

video: deszăpezirea transfăgărășanului continuă - drumarii estimează că se deschide înainte de 1 iulie

În același timp, drumarii de la SDN Pitești au ajuns cu deszăpezirea la copertine, aproape de tunel. Se lucrează intens la curățarea zăpezii care în unele zone ajunge și la 5 – 6 metri înălțime.

Ultima oră

Comentariul meu