Statistică OMS - Industria tutunului, una dintre cele mai populate din lume

Tutunul nu dăunează doar sănătăţii, el este nociv şi pentru planetă. Industria tutunului este la originea unor importante distrugeri de mediu care produc chiar şi schimbări climatice, avertizează Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) într-un raport publicat marţi, 31 mai, ziua mondială fără tutun.

Statistică OMS - Industria tutunului, una dintre cele mai populate din lume

„Industria tutunului este unul dintre cei mai mari poluatori pe care îi cunoaştem” explică într-un interviu acordat agenţiei France Presse directorul OMS însărcinat cu promovarea sănătăţi, relatează rfi.ro

Documentul intitulat „Tutunul, o otravă pentru planeta noastră”, se apleacă asupra amprentei de mediu pe care o lasă întregul sector al industriei tutunului. Aflăm astfel că industria în speţă este responsabilă de pierderea a 600 de milioane de arbori, cultura tutunului foloseşte anual 200.000 de hectare de pământ, 22 de miliarde de tone de apă şi emite circa 84 de milioane de tone de CO2.

Produsele tutunului, de cele mai multe ori aruncate în natură, conţin peste 7.000 de componente chimice. Astfel, fiecare din cele 4.500 de miliarde de mucuri de ţigară aruncate anual în natură, poate polua până la 100 de litrii de apă.

Raportul OMS insistă şi pe faptul că inclusiv un sfert din cultivatorii de tutun suferă de boala tutunului verde, o formă de otrăvire prin piele cu nicotină. Astfel, fiind în contact permanent cu frunzele de tutun, cultivatorii consumă zilnic echivalentul nicotinei conţinute în 50 de ţigări. Stiut fiind că în acest sector lucrează mulţi copii.

In fine, tutunul este adesea cultivat în ţări mai degrabă sărace unde apa şi pământurile cultivabile sunt rare şi în care deci, culturile de tutun iau locul unei producţii alimentare cruciale.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică