ministrul fondurilor europene, marcel boloș în sibiu: “prima cerere de plată aferentă pnrr va fi transmisă până la sfârșitul lunii mai, astfel încât aceasta să fie evaluată înainte de sfârșitul verii.”

Luni, 30 mai, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a aflat la Sibiu, la invitația doamnei deputat Raluca Turcan, președinta Organizației Județene Sibiu a Partidului Național Liberal.

Programul vizitei a inclus întâlniri la compania NTN-SNR Rulmenți din Zona Industrială Vest a Sibiului și la Universitatea „Lucian Blaga”, temele de discuție vizând oportunitățile de finanțare din domeniul cercetării și dezvoltării și stadiul proiectelor de finanțare deja depuse. Pe lângă acestea, ministrul Fondurilor Europene a avut și un dialog cu primarii din județul Sibiu, găzduit de Consiliul Județean Sibiu.

„Am convingerea că banii europeni devin esențiali în dezvoltarea comunităților, într-o perioadă marcată de provocări deloc ușoare. Accesarea lor în intervalul reglementat și cu proiecte inteligente este o șansă pe care, la Sibiu, toți potențialii beneficiari (începând cu primăriile, dar nu doar ele!) o iau în serios și pe care la rândul meu o susțin fără rezerve alături de colegii mei din PNL Sibiu” – Raluca Turcan, președinte PNL Sibiu.

ministrul fondurilor europene, marcel boloș în sibiu: “prima cerere de plată aferentă pnrr va fi transmisă până la sfârșitul lunii mai, astfel încât aceasta să fie evaluată înainte de sfârșitul verii.”

Proiectele definitorii ale județului Sibiu, susținute de dl. Ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș

La inițiativa doamnei deputat Raluca Turcan și cu sprijinul președintei Consiliului Județean și prim-vicepreședinte al PNL Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, ministrul Fondurilor Europene a avut o întâlnire cu primarii din județul Sibiu. 

Discuțiile au fost concentrate asupra programelor operaționale și a Planului Național de Redresare și Reziliență și, implicit, asupra proiectelor definitorii ale județului Sibiu, printre care: Noul Spital Clinic Județean de Urgență, modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internațional Sibiu, programul integrat de gestionare a deșeurilor, cele două proiecte mari de dezvoltare a infrastructurii de apă-canal din județ și cele două proiecte de îmbunătățire a infrastructurii rutiere prin realizarea Variantei Ocolitoare Sibiu-Sud și a Centurii Ocolitoare Mediaș. 

Toate acestea sunt proiecte inițiate de Consiliul Județean Sibiu sau de autoritățile locale și pe care Ministerul Fondurilor Europene le sprijina concret. 

Transformarea ADR-urilor în autorități de management va îmbunătăți, susține ministrul Marcel Boloș, parcursul proiectelor inițiate de către autorități. 

„Decizia la nivel regional va da rezultate și, în plus, aduce autoritatea mai aproape de beneficiari, de instituțiile care reprezintă comunitățile locale. Intrăm într-o normalitate așteptată de cetățeni“, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

ministrul fondurilor europene, marcel boloș în sibiu: “prima cerere de plată aferentă pnrr va fi transmisă până la sfârșitul lunii mai, astfel încât aceasta să fie evaluată înainte de sfârșitul verii.”

Raluca Turcan: „Mi s-a confirmat încă o dată că mediul de afaceri așteaptă ca statul să țină pasul cu piața și să ofere soluții”

Vizita la compania NTN-SNR și dialogul cu echipa de conducere au reliefat, încă o dată, că sprijinul statului este necesar și așteptat pentru a oferi soluții de finanțare pentru cercetare, pentru investițiile în domeniul energiilor alternative și măsuri active flexibile pentru păstrarea locurilor de muncă. „Sunt așteptări normale venite din partea acelora care, prin producție, continuă să ofere locuri de muncă” – Raluca Turcan, deputat PNL Sibiu.

În plus, au fost discutate o serie de inițiative și măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, respectiv IMM-uri. În acest sens, în următoarea perioadă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pregătește 2 proiecte:

  1. Investiții productive în cadrul POC, coalocare de 412 milioane euro;
  2. Investiții in eficiența energetică pentru IMM-uri în cadrul POIM 2014-2020, coalocare de 300 milioane euro.

Aproximativ 14 milioane de euro alocați pentru infrastructura universitară în cadrul POR Centru 2021-2027

Ultimii ani au adus peste 20 de milioane de euro în universități prin finanțări, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu fiind una dintre instituțiile de învățământ superior pentru care atragerea de fonduri este o deprindere constantă. Accesarea lor asigură un proces de modernizarea continuă, dar și un nivel mai bun de pregătire a studenților, iar această practică va fi sprijinită în continuare în plan local și național. 

„Întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții companiei SNR Rulmenți și cu cei ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu mi-au reconfirmat faptul că parteneriatul dintre mediul academic și companii, împreună cu investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare – domeniu pe care voi continua să îl susțin cu toate forțele – sunt elemente esențiale ale dezvoltării economice locale”, afirmă Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

O oportunitate de finanțare este reprezentată de cei aproximativ 14 milioane de euro alocați pentru infrastructura universitară în cadrul POR Centru 2021-2027. O veste bună este faptul că Programul tocmai a fost avizat de Guvern: „Programul Operațional Regional Centru, cu un buget de 1,15 miliarde de euro, a fost avizat ieri în ședința de Guvernul României și va fi în foarte scurt timp transmis către Comisia Europeană. Comunitățile din Sibiu și nu numai vor putea astfel avea acces la finanțare pentru creșterea competitivității întreprinderilor, mobilitate urbană, educație, turism , digitalizare, mediu”, a adăugat Marcel Boloș. 

Vizita ministrului Fondurilor Europene la Sibiu nu este prima de acest fel. Ea face parte dintr-o serie mai lungă de astfel de dialoguri organizate între autoritățile locale și reprezentanții la vârf ai instituțiilor centrale și va fi urmată de o întâlnire cu investitorii din mediul privat.

Ultima oră

Comentariul meu