Elena Udrea a fost condamnată definitiv, în 7 aprilie, la șase ani de închisoare în doasrul ”Gala Bute” și aflată în arest în Bulgaria, după ce a vrut să fugă din țară.
În 20 aprilie, Tribunalul din Blagoevgrad a decis că fostul ministru va fi extrădat în România, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia, scrie hotnews.ro
Curtea de Apel de la Sofia ar urma să pronunțe miercuri o decizie definitivă privind cererea de extrădare formulată de către autoritățile din România, până acum instanța amânând de mai multe ori pronunțarea sentinței. Ședința Curții de Apel de la Sofia este programată de la ora 13.00.
Conform reprezentanţilor Curţii de Apel de la Sofia, avocaţii Elenei Udrea au depus mai multe documente şi plângeri în care susțin că Elena Udrea nu ar trebui extrădată pe motiv că în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Avocaţii au mai invocat că unul dintre judecătorii români care au dispus decizia în dosarul ei nu depusese jurământul în calitate de magistrat.
Avocații au mai susținut că autorităţile române ar face presiuni pentru extrădarea Elenei Udrea, iar între timp aceasta ar fi primit „o serie de ameninţări”.
Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au subliniat, potrivit Agerpres, că, în virtutea unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu sediul la Luxemburg, au obligaţia de a verifica acuzaţiile formulate de avocaţii Elenei Udrea, în virtutea dreptului la un proces echitabil. Curtea a solicitat părţii române toate documentele legate de dosarul Elenei Udrea, documente pe care instanța le-a primit.
Potrivit legii, dacă instanța din Bulgaria admite definitiv ca Elena Udrea să fie adusă în România, Politia Română, în colaborare cu autoritățile bulgare, stabilește o dată pentru predarea acesteia și preluarea sub escortă de către autoritățile judiciare din România.
Dacă va fi adusă în România, Udrea și-ar putea ispăși pedeapsa la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor (Prahova). Ea a fost încarcerată acolo și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.
Elena Udrea a fugit din România în 7 aprilie, cu câteva ore înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute.
Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, Elena Udrea a fost reţinută în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă, ulterior fiind arestată preventiv.
Condamnările în dosarul Gala Bute
Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.
Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă.
Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din 7 aprilie:
- Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
- Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
- Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
- Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
- Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
- Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
- Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.
Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.
Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.
Elena Udrea – unul dintre cei mai puternici oameni de la vârful statului în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu – mai are pe rolul instanțelor două dosare. Într-unul dintre procese – privind finanțarea campaniei electorale de la alegerile din 2009 – a fost condamnată în martie 2021, în prima instanță, la 8 ani de închisoare, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.