bob marley ar putea fi numit erou național în jamaica

Un parlamentar din Jamaica propune ca Bob Marley, celebrul cântăreț reggae, să fie numit erou național. Un titlu asemănător a primit cântăreața pop Rihanna în Barbados.

Un deputat jamaican a inițiat un proiect prin care vrea să îl numească erou național pe cântărețul reggae Bob Marley. Propunerea vine în contextul în care țările din Caraibe încearcă să se distanțeze de trecutul lor colonial, transmite Mediafax.

Propunerea deputatei Lisa Hanna ar face din celebrul cântăreț un erou național, un titlu deținut deja de șapte jamaicani, inclusiv de liderul naționalist negru Marcus Garvey și de primul prim-ministru al națiunii, Alexander Bustamante.

Propunerea vine la câteva luni după ce Barbados a acordat un titlu similar cântăreței pop Rihanna în timpul unei ceremonii din noiembrie. În cadrul ceremoniei Barbados a rupt legăturile cu monarhia britanică și a creat o republică, un proces pe care Jamaica îl are în vedere și ea.

„Bob Marley merită această recunoaștere pentru că a trăit o viață foarte scurtă care a transformat gândirea oamenilor din întreaga lume”, a declarat Hanna pentru Reuters.

Nu se știe când va vota parlamentul propunerea. Hanna speră că proiectul va fi aprobat până pe 6 august când va fi cea de-a 60-a aniversare a independenței țării.

Bob Marley s-a născut în 1945, dintr-un tată englez alb și o mamă jamaicană de culoare.

La vârsta de 12 ani, s-a mutat în Trench Town din Kingston, unde, împreună cu muzicienii Bunny Wailer și Peter Tosh, a dezvoltat ceea ce avea să devină un sunet reggae recunoscut la nivel mondial. Marley a murit în 1981 din cauza melanomului, o formă de cancer de piele.

Ultima oră

Comentariul meu