VIDEO Ce este acvaplanarea și cum trebuie să procedeze șoferii în astfel de condiții

Chiar la finalul acestei săpătămâni în România au avut loc o serie de evenimente meteo extreme și străzile din multe orașe au fost acoperite cu apă după câteva minute de ploaie.

VIDEO Ce este acvaplanarea și cum trebuie să procedeze șoferii în astfel de condiții

Cantitățile mari de precipitații pot duce la un fenomen extrem de periculos denumit acvaplanare și toți șoferii trebuie să știe ce au de făcut în această situație, relatează impact.ro

Ce facem dacă suntem surprinși de o furtună

Cantitățile de apă au depășit 20 – 30 l/mp şi din această cauză șoferii pot să se confrunte cu un fenomen extrem de periculos ce poate duce la accidente grave.

Cum evităm acvaplanarea

În primul rând trebuie să reținem acvaplanarea se poate produce atunci când o mașină circulă cu o viteză prea mare pe un carosabil acoperit cu multă apă.

Între pneurile mașinii și asfalt apare o peliculă de apă, iar anvelopele nu mai au contact efectiv cu suprafața de rulare și nu mai pot face față cantității crescute de apă.

Dacă fenomenul de acvaplanare se instalează șoferul riscă să nu mai poată controla în niciun fel mașina și se pot produce accidente grave.

Practic anvelopele nu mai oferă aderența corectă și de aici se ajunge la lipsa de tracțiune, iar șoferul poate pierde controlul și nu este capabil să mai manevreze, să frâneze sau să accelereze.

Iată un exemplu de accident cauzat de acvaplanare în acest clip video:

video
play-sharp-fill

Anvelope bune și viteză redusă

Primul aspect de care trebuie să ținem cont este și unul foarte simplu: anvelopele trebuie să fie verificate periodic și să se afle într-o stare bună.

Pneurile întreținute corect și fabricate de producători de renume pot să ofere o tracțiune bună chiar dacă cantitatea de precipitații este foarte mare.

Contează foarte mult ca anvelopele să aibă o presiune corectă și să prezinte un indice de uzură de minim 4 milimetri.

Dacă anvelopele sunt în stare bună șoferii trebuie să respecte cea mai simplă regulă: condusul cu viteză redusă pe suprafețele acoperite cu apă.

În mod normal dacă aceste lucruri sunt respectate fenomenul de acvaplanare poate fi evitat cu ușurință. Dar dacă totuși un șofer remarcă că mașina începe să piardă aderența trebuie să își păstreze calmul și să nu mai atingă pedala de accelerație sau pe cea de frână.

Direcția nu trebuie bruscată și nici manevrele stânga-dreapta nu sunt recomandate de specialiști în timp ce mașina rulează.

Șoferul trebuie să țină volanul cât mai drept și pe măsură ce viteza se reduce și simte că roțile au din nou contact cu suprafața de rulare să încerce foarte ușor să frâneze și să vireze.

Iată un clip video realizat de un producător de anvelope prin care putem să înțelegem mai bine ce înseamnă acvaplanare:

video
play-sharp-fill

Ultima oră

Comentariul meu

Publică