sechelele provocate de pandemie - dsp sibiu: „a afectat sănătatea mintală, avem cazuri de depresie și anxietate”
foto: arhivă

În anul 2020, în luna martie, apăreau primele cazuri de coronavirus în județul Sibiu. Cele cinci valuri au lăsat urme adânci, îndeosebi în sufletele aparținătorilor care au pierdut persoane dragi. Întreaga societate a fost puternic afectată, iar asta se poate vedea în datele deținute de Direcția de Sănătate Publică. Tot mai mulți oameni se confruntă cu anxietatea și depresia.

Pandemia de coronavirus a afectat sănătatea mintală a societății, spun reprezentanții DSP Sibiu. Tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu depresie sau cu anxietate. În ultimii ani, salvatorii din spitale, copleșiti din cauza presiunii cauzate de numărul mare de pacienți infectați care aveau nevoie de ajutor, au acuzat stări de Burnout, dar și de stres post-traumatic. 

„Pandemia Covid a afectat sănătatea mintală la nivelul societății, nu doar la nivelul sistemului de îngrijire medicale, supus unui stres continuu. O parte dintre ei (n.red.: medici) au Burnout, stres post-traumatic. Ne-am confruntat cu frica de necunoscut, cu frica de moarte, pierderile pe care oamenii le-au suferit, toate acestea au condus la cazuri de depresie, anxietăți, atacuri de panică. Aici va fi mult de lucru și de găsit soluții”, a explicat Adela Morar, director executiv adjunct al DSP Sibiu în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți. 

Morar: „Sistemul de sănătate nu a fost pregătit”

Adela Morar susține că este nevoie să fie realizat un plan de acțiune mai clar și mai constructiv în cazul în care, în viitor, vor mai exista provocări de tipul pandemiei de covid. Aceasta spune că, în mod cert, sistemul de sănătate nu a fost pregătit pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. 

„Pandemia a luat prin surprindere întreaga omenire prin amploarea sa. Deși în ultimii ani ne-am mai confruntat cu astfel de provocări, sistemul de sănătate s-a dovedit că nu a fost pregătit. Este momentul să învățăm din această experiență, din greșelile pe care în mod cert le-am făcut. Trebuie să îmbunătățim reacția la astfel de amenințări. Medicina privată, în județul Sibiu, nu a răspuns corespunzător, astfel că povara mare a fost pe sistemul public”, a mai spus directorul executiv adjunct al DSP Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu