meteorologii sibieni: „anul trecut a fost mai cald decât media multianuală” - temperaturile cele mai mari, la dumbrăveni
FOTO: arhivă

Vara anului 2021 a fost una foarte călduroasă, cu temperaturi situate peste media multianuală. Meteorologii sibieni spun că cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat în nordul județului Sibiu, la Dumbrăveni, la finalul lunii iulie. 

Meteorologii sibieni au emis o mulțime de avertizări anul trecut, cele mai multe dintre ele în vară, pentru instabilitate atmosferică, cantități însemnate de precipitații, dar și pentru intensificări ale vântului. Față de anii anteriori, numărul avertizărilor emise pentru disconfort termic accentuat, caniculă și valuri de căldură în vara lui 2020 a fost relativ ridicat.

„În ceea ce privește fenomenele avertizate, acestea au fost diverse. Cele mai multe avertizări au fost emise pentru instabilitate atmosferică, 84, în perioada de vară (iunie-august), urmate de cele de cantități de precipitații, 74 – emise în fiecare lună, și intensificări ale vântului, 71”, a precizat Narcisa Milian, Șef Serviciu Regional de Prognoză a Vremii, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți.

CITEȘTE ȘI: Ploi multe și vânt în prima săptămâna de vară la Sibiu – Va fi în schimb, foarte cald

Potrivit statisticilor, la cele trei stații meteo Sibiu, Dumbrăveni și Boița, au existat perioade în care temperaturile maxime s-au apropiat și chiar au depășit pragul de caniculă pentru zona județului, considerat a fi de 35 de grade.

Cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat la Dumbrăveni, în data de 28 iulie: 36.6 grade. La celelalte stații s-au înregistrat temperaturi maxime de 34,4 grade la Boița în data de 16 august, 33,6 grade la Sibiu în data de 16 august, iar la stațiile de munte: 28,7 grade la Păltiniș în 28 iulie și 20,1 grade la Bâlea-Lac în data de 29 iulie. „Per ansamblu, anul trecut a fost mai cald decât media multianuală pe care o avem”, a mai spus Narcisa Milian.

Anul acesta în schimb, vara se mai lasă puțin așteptată la Sibiu, cel puțin soarele arzător al ei. Prima săptămână din iunie se anunță extrem de instabilă, cu ploi torențiale, vânt, dar cu temperaturi demne totuși de un început de vară.

Ultima oră

Comentariul meu