dulciuri, parizer și cârnați expirați de vânzare în sibiu – zeci de nereguli găsite de inspectorii de la protecția consumatorului
foto: arhivă

Sute de controale au făcut, în perioada Peștelui, inspectorii de la Protecția Consumatorilor, împreună cu reprezentanți ai DSP, DSVSA și ai Poliției Economice. Cu această ocazie, au fost găsite o serie de nereguli. Comercianții vindeau atât produse expirate, cât și produse care, la raft aveau un preț, iar la casă alt preț. Inspectorii au împărțit și amenzi. 

Paștele a trecut, însă inspectorii de la Protecția Consumatorilor Sibiu vin cu detalii privind controalele efectuate și neregulile pe care le-au găsit odată cu acestea. Sibienii care și-au făcut cumpărăturile luna trecută din magazine alimentare, supermarketuri, dar și din piețe, ar fi putut să pună pe mese produse expirate, căci unii comercianți asta vindeau la rafturi. 

„În perioada 14 martie – 24 aprilie, comisarii au efectuat în județul Sibiu acțiuni de control, în echipe proprii, dar și în echipe mixte cu DSP, DSVSA, Poliția Economică, iar în acest sens s-au verificat 103 operatori economici. Aceștia aveau magazine alimentare și nealimentare, supermarketuri, hipermarketuri, târguri specifice, piețe și unități de alimentație publică. Au fost verificați 76 de operatori economici, la care au fost găsite abateri, fiind controlate peste 4.800 de kilograme de produse. Au fost găsite peste 2.000 kilograme de produse cu neconformități. În total au fost aplicate amenzi în valoare de 402.000 de lei”, a precizat comisarul șef adjunct Amalia Cindrea în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți. 

Produse expirate găsite în timpul controalelor 

Comisarii care au verificat operatorii de Paști au găsit o mulțime de abateri, printre care: preparate din carne specifice sărbătorilor expuse la comercializare cu preț redus fără informații privind prețul vechi alături de cel nou, precum și perioada promoțională, carne proaspătă de miel fără informații privind data limită de consum sau condiții de păstrare, ouă fără cod de producător sau ambalate în ambalaje deteriorate și umede, produse cu etichetă în altă limbă, prăjituri ținute la o temperatură prea mare, prețuri la raft diferite de prețurile de la casă. 

Cu atât mai mult, s-au găsit chiar și produse expirate. În câteva locații, inspectorii au găsit dulciuri expirate cu peste zece zile față de data limită recomandată de producător, dar și preparate din carne: parizer de vită, cârnați de casă proaspeți și produse lactate: unt și smântână cu termen de valabilitate depășit. 

Ultima oră

Comentariul meu