Chiar dacă sunt mult mai gustoase și mult mai ieftine, căpșunile românești se cam strică pe tarabe. Clienții preferă să cumpere din supermarket marfa din import.
Daniel are în localitatea Halmeu din Satu Mare o cultură de căpșuni întinsă pe o suprafață de două hectare. În această perioadă a anului, de la cinci dimineaţa şi până seara bărbatul se ocupă cu culesul, aranjatul și vânzarea fructelor pe piața en gros, relatează observatornews.ro
Căpşunile se vând mai bine în supermarketuri
Însă puțini sunt cei care ajung să cumpere direct din câmp. Şi nici la piaţă nu se mai înghesuie lumea. În schimb, în supermarket-uri este mereu aglomeraţie.
Daniel Hotca, producător local: Cred că le e un pic mai comod sau mai uşor şi mulţi se gândesc la căpşuna din supermarketuri că e mai controlată, adică nu au atâtea substanţe, nu au atâtea soluţii ceea ce e total greșit.
Acolo le place lor să cumpere. Aici dacă vin spun că este scump, spune un alt producător local.
Diferenţe mari de preţ între căpşunile din import şi cele din pieţe
În supermarket-uri, prețul unui kilogram de căpşuni din import ajunge şi până la 20 de lei. Asta, în timp ce în pieţe, cele româneşti nu sar de 8 lei kilogramul.
Sunt care stau la bloc şi nu vin la piaţă că e departe, spune un localnic.
Sunt foarte ocupați şi ies seara de la serviciu şi atunci sigur că este mult mai comod să-şi procure de acolo produsele deşi, de multe ori, nu sunt de cea mai bună calitate, afirmă o femeie.
În aceste condiții, recolta din acest an nu va aduce profit producătorilor locali. Ei sunt de părere că statul ar trebui să ia măsuri pentru a-i încuraja pe români să cumpere cât mai multe produse autohtone.