termenul până când poate fi valorificată producţia din programul tomata ar putea fi prelungit cu 20 de zile

Termenul pentru valorificarea producţiilor realizate prin Programul Tomata ar putea fi prelungit cu 20 de zile, până la 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum era prevăzut iniţial, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Sunt în permanent dialog cu fermierii şi din discuţiile pe care le-am purtat în ultima perioadă cu legumicultorii înscrişi în Programul Tomata am înţeles dificultăţile pe care aceştia le întâmpină în obţinerea producţiei. Pentru că primăvara anului 2022 s-a dovedit una atipică, în care perioadele de temperaturi scăzute s-au prelungit, iar costurile de producţie au fost mari, în contextul exploziei preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, am decis să prelungim termenul de valorificare pentru legumele în spaţii protejate pe care fermierii români le cultivă cu multă trudă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

De asemenea, prin actul normativ propus se modifică şi termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producţie, acesta urmând a fi data de 30 august inclusiv, faţă de 30 iunie, cum era stabilit iniţial.

Actul normativ se află în dezbatere publică pe site-ul madr.ro.

MADR a alocat în acest an 225 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, respectiv ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Programul denumit generic ‘Tomata’ este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.

Ultima oră

Comentariul meu