Numărul câinilor fără stăpâni din Sibiu s-a redus considerabil în ultimii ani, iar asta datorită campaniilor de sterilizare. Cu toate acestea, orașul de pe Cibin se confruntă cu un nou fenomen, cel al pisicilor comunitare. Asociația Animal Life a cerut sprijinul Primăriei pentru a găsi soluții de pus în practică. Astfel, în luna noiembrie a anului trecut, a transmis o adresă în acest sens, însă la care, nici până acum, nu a fost transmis un răspuns.
În urmă cu aproximativ jumătate de an, Asociația pentru Protecția Animalelor și a Naturii „Animal Life” a trimis o adresă către Primăria Municipiului Sibiu în care era prezentată una dintre problemele actuale ale orașului. Deși numărul câinilor maidanezi s-a redus considerabil, cel al pisicilor comunitare a continuat să crească. Animal Life a cerut un punct de vedere, însă niciun răspuns nu a fost transmis deocamdată.
„În luna noiembrie a anului trecut am transmis Primăriei Sibiu o adresă referitoare la situația pisicilor comunitare cu solicitarea unui punct de vedere referitor la: instituția competentă să adreseze această problemă la nivelul municipiului Sibiu – pentru a putea lămuri la rândul nostru persoanele care ne cer să intervenim și posibilitatea de a contura un plan de management al pisicilor <<comunitare>> de către Primăria Sibiu în colaborare cu alte instituții sau organizații de profil. Asigurând totodată deschiderea noastră pentru colaborare! Adresa a primit un număr de înregistrare (87433/09.11.2021) dar niciun răspuns. Facem eforturi constante prin sterilizări continue, preluarea în limita posibilităților, tratarea și promovarea spre adopție, dar această problema ne depășește capacitatea de rezolvare”, spun cei de la Animal Life.
În adresa către Primărie, Animal Life explică faptul că numărul câinilor în spațiul public s-a redus, însă acum sunt martorii unei creșteri constante a populației de pisici, mai precis a pisicilor „comunitare”, care pot fi văzute în zona restaurantelor, în pivnițe, în poduri și în clădiri dezafectate, căutând mâncare.
„Primim aproape zilnic solicitări de a prelua, trata sau castra pisici din partea sibienilor, o mare parte a acestora fiind nemulțumiți de prezența mare a acestora în special în curțile comune din zona centrală sau în zonele de blocuri. După cum pot certifica medicii veterinari cu cabinete în municipiul Sibiu, dar și echipele de medici cu care organizăm campaniile de castrări în sezonul cald, Animal Life castrează anual, din fonduri proprii, sute de pisici cu și fără stăpân, inclusiv în urma eforturilor de a prinde în capcană pisicile necooperante. De asemenea, Animal Life preia sute de pisici anual, fie pentru că sunt abandonate în primele zile de viață, fie pentru că sunt accidentate sau bolnave”, au scris cei de la Animal Life în adresa din toamna anului trecut.