închisoare de până la șapte ani pentru cei care schingiuiesc animalele - “în sibiu avem anual sute de cazuri de agresiune”
Sursa: https://www.ziarulincomod.ro/cruzimea-impotriva-animalelor-un-fenomen-social-tot-mai-raspandit-vezi-de-ce-agreseaza-oamenii-animalele/

Cuantumul amenzilor pentru rele tratamente aplicate animalelor a crescut. Inițial, limitele amenzilor erau cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, iar acum amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei. Începând de joi, 19 mai, faptele de ucidere și schingiuire a animalelor constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În același timp, și organizarea de lupte între animale sau cu animale constituie infracțiune și se pedepșește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la 1 an la 5 ani.

Astfel, zoofilia zoofilia este considerată cruzime împotriva animalelor și pedepsită ca atare. În privința amenzilor, pot fi sancționați cu amendă și cei care nu oferă animalului un adăpost corespunzător, hrană și apă suficientă, posibilitatea de mișcare, îngrijire și asistență medicală.

Conform art. 25 alin. (1) din Legea nr. 138 din 13 mai 2022pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

– intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;

– despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;

-folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

– folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

– folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

– practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

– rănirea cu intenție a animalelor.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

– uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

– schingiuirea animalelor;

– organizarea de lupte între animale sau cu animale;

– zoofilia

„Noi primim multe sesizări în legătură cu astfel de cazuri, suntem în legătură cu   Poliția Animalelor, direcționăm spre dânșii, agresiunea față de animale este o realitate de zi cu zi, lucrăm împreună cu Poliția Animalelor pentru stoparea acestui fenomen. Noi preluăm peste de 600 de animale pe an, din care măcar o treime au fost agresate în vreun fel. În cazuri extrem de rare agresorul poate fi identificat, de regulă, animalele sunt abandonate. Încurajăm populația să facă direct sesizările la Poliția Animalelor, doar în anumite cazurile le facem noi, dacă suntem martori sau cunoaștem exact situația respectivă. Este normal ca oamenii să se adreseze DIRECT Poliției și nu nouă în caz de cruzime sau agresiune față de animale”, spune Andreea Roseti, președinte Animal Life Sibiu.

Totodată, Andreea Roseti menționează că tăierea urechilor este o practică veche, care se face din considerente estetice, această practică era acceptată pentru expozițiile canine, dar este cu siguranță o barbarie, din punctul său de vedere. „Tăierea urechilor sub pretextul faptului că animalul „se înrăiește” dacă îi sunt tăiate urechile este, de asemenea, un mit. De 15-16 ani tot găsim câini cu urechi tăiate”, spune Andreea Roseti.

închisoare de până la șapte ani pentru cei care schingiuiesc animalele - “în sibiu avem anual sute de cazuri de agresiune”

Infracțiune este considerată și despărțirea puilor de mamă înainte de 8 săptămâni.

„Puii trebuie să sugă lapte, să învețe comportamente. Este traumatic pentru ei și pentru mamă, mama poate avea probleme comportamentale în urma despărțirii de pui”, menționează președinta asociației.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu