În vasta diversitate a naturii există vietăți neprietenoase sănătății și chiar vieții umane. Printre ele, insectele. Mici gângănii, care, dincolo de aspectul lor adesea neplăcut, pot cauza daune oamenilor prin înțepături ale căror efecte provoacă afecțiuni deosebit de importante oraganismului.
De aceea, este bine să le cunoaștem pentru a le evita. Unele sunt cunoscute, dar nu și cât de mult dau de furcă medicinei și procesului de recuperare. Simptomele au o paletă largă de manifestări dintre cele mai nedorite. O listă cuprinzând animele din această clasă a nevertebratelor nu dăunează, ci dimpotrivă, relatează impact.ro
Țânțarul
Cifrele sunt clare: cu aproximativ 800.000 de decese pe an, țânțarul este cea mai letală insectă pentru oameni. Se află, la nivel mondial, cu mult înaintea șarpelui (100.000 de morți) sau a câinelui (35.000 de morți).
Ca o comparație, această pitică zburătoare ucide mai mulți oameni în 24 de ore decât rechinul în 100 de ani. Există peste 3.500 de specii de țânțari în lume. Printre aceștia se numără și temutul țânțar-tigru. Poate fi într-adevăr un vector de viruși foarte primejdioși, precum Chikungunya, Zika sau febra Dengue.
Ploșnița de pat
Face parte dintr-o subordine de insecte caracterizată printr-un aparat bucal care le permite să muște și să sugă sângele victimei sale. Sunt 90 de familii în clasificare, cuprinzând peste 45.000 de speciii, însă, uneori, fără niciun pericol real pentru sănătate.
Totuși, există unele specii de ploșnițe cunoscute ca fiind periculoase pentru om. Așa cum este, de pildă, este cazul Triatomaprotracta, care se hrănește cu sângele victimei sale adormite, atacându-i buzele, pleoapele și urechile. Pe lângă acest aspect neplăcut, ploșnițele pot transmite vectori ai unor boli grave, cum ar fi maladia Chagas, cea care ucide în jur de 10.000 de oameni în fiecare an.
Furnica- glonț
Trăind în pădurile umede din America de Sud, Paraponeraclavata este de-a dreptul înfricoșătoare. Supranumită și „ furnica-glonț ”, mușcăturile sale sunt incredibil de dureroase, comparabile cu cele provocate de o rană prin împușcare.
Insecta, care măsoară până la 2,5 cm, produce un venin ce conține o peptidă neurotoxică și paralizantă numită „poneratoxină”, ale cărei efecte pot dura până la 24 de ore. În unele comunități amazoniene, un ritual de trecere la vârsta adultă se face prin introducerea mâinii într-o mănușă plină cu aceste furnici celebre.
Văduva neagră
Numai numele său este suficient pentru a da curs spaimei. Păianjen araneomorf din familia Theridiidae, văduva neagră americană este prezentă în Statele Unite și Mexic.
Foarte mică, 15 mm pentru femele și între 7 și 9 mm pentru masculi, respectiva insectă este unul dintre cei mai periculoși păianjeni . Veninul său care conține latrotoxină este extrem de toxic, provocând simptome neurologice care, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la moarte. Modalitatea de a o recunoaște este foarte simplă. De culoare neagră, are pe abdomen o pată roșie în formă de clepsidră.
Musca țețe
Cine nu a auzit niciodată de ea? Originară din Africa subshariană, această insectă deosebit de primejdioasă își mușcă victimele și se hrănește cu sângele acestora.
Problema e că unele dintre ele pot transmite microorganisme parazitare din genul Trypanosoma, responsabile de tripanosomiaza umană africană, cunoscută și sub numele de boala somnului. Atunci când atacă un om, i-o poate transmite.
Această maladie este prezentă exclusiv în peste 36 de țări din Africa, având o incidență de aproximativ 1.000 de cazuri noi pe an. Fără tratamentul adecvat, moartea este inevitabilă. Parazitul se răspândește în sistemul nervos central, provocând inițial probleme majore mentale și de somn.
Omida Lonomia Obliqua
Aceasta este forma larvară a unui fluture mare din America de Sud. Ea măsoară aproximativ 5 cm și este acoperită cu minuscule fire de păr înțepătoare.
Însă, mai presus de toate, o astfel de omidă produce un venin foarte toxic. Proteina pe care o conține otrava are agenți puternici de subțiere a sângelui, ce provoacă sângerări interne sau cangrenă. E cauza directă a morții multor oameni, mai ales în Brazilia.
Păianjenul banană
La prima vedere un nume plăcut, inofensiv, păianjenul banană este departe de a fi o creatură prietenoasă. Originar din America de Sud, poate fi întâlnit, în principal, în plantațiile de banane.
Are dimensiuni apreciabile, măsurând până la 10 cm în diametru. Veninul său neurotoxic este foarte periculos și poate produce decesul. Printre simptomele cauzate de mușcătura lui se află o erecție îndelungată și foarte dureroasă.
Ca un studiu de caz, oamenii de știință brazilieni de la Universitatea Federală din Minas Gerais au cercetat această particularitate. Astfel, au reușit să creeze un gel făcut din acest venin destinat administrării bărbaților care suferă de probleme erectile.
Albina ucigașă
Numită și albină africanizată, insecta ucigașă este o specie hibridă creată în Brazilia. Rezultată din încrucișarea dintre albinele europene (Apis melliferaligustica și Apis melliferaiberiensis) și albinele africane (Apis melliferascutellata).
Dacă aspectul său este în toate privințele identic cu cel al unei albine obișnuite, agresivitatea ei este mult crescută. Astfel, albina ucigașă își poate urmări victimele pe spații de până la câțiva kilometri.
Tarantula Atraxrobustus
Arahnofobia (fobia de păianjen) este reprezentată și de Atraxrobustus, o specie endemică din Australia, poate provoca frisoane reci. Această tarantula fără păr, de 5 până la 7 cm este foarte prezentă în Sydney și în împrejurimile metropolei de la Antipozi.
Insecta nu ezită să intre în case, mai ales când vremea este furtunoasă. Aspectul său impresionează atunci când stă pe picioarele din spate și își arată colții. Atraxrobustus e foarte agresiv. Veninul său puternic este deosebit de dureros și poate fi fatal persoanelor cu imunitate scăzută sau copiilor.
S-a trecut la dezvoltarea unui antivenin de maximă eficiență, dar trebuie administrat în cel mult o oră de la mușcătură. Tarantula Atraxrobustus este considerat unul dintre cele mai periculoase animale din Australia.
Furnica magnan
Originară din Africa, furnica magnan, numită și furnica armată din genul Dorylus, este renumită pentru forța mușcăturilor sale și durerea provocată.
Deși lipsite de văz, aceste insecte nu-și lasă prada după ce au capturat-o. Pentru a-și închide rana, anumite populații, cum ar fi masai, prind furnici soldați, pe care îi pun să muște locul afectat.
Apoi, le rup trupurile. O întreagă colonie a acestor furnici este considerată periculoasă pentru oameni, deoarece nu ezită să atace prăzi mult mai mari decât ele însele. (sursa: cbsnews.com )