Comisia care a analizat proiectele depuse pentru finanțare pe Agenda Culturală a municipiului Sibiu a finalizat procedurile. Anul acesta au fost depuse 118 proiecte, 96 dintre ele obținând punctajul minim necesar. Cu toate acestea, doar 85 primesc finanțare din fonduri publice, deoarece, pentru celelalte unsprezece, nu au mai existat fonduri disponibile. Cei mai mulți bani merg către evenimentele culturale organizate de Junii Sibiului, de CNM Astra și de Filarmonica de Stat Sibiu.
Pentru a fi declarate eligibile de finanțare, proiectele ar fi trebuit să obțină un minim de 60 de puncte. Acest punctaj a fost obținut de 96 de proiecte culturale. În total au fost depuse 118 proiecte. Pentru trei dintre ele nu s-a acordat punctaj pentru că unul nu a fost eligibil și două au fost depuse după încheierea perioadei de înscrieri. Restul de 19 proiecte au obținut un punctaj sub minimul de 60. În total, doar 85 vor fi finanțate, pentru restul 11 nemaifiind fonduri.
Cele mai mari finanțări către Junii, CNM Astra și Filarmonica de Stat Sibiu
Punctajul cel mai mare, de 92,20 de puncte, a fost obținut de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, pentru Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, ediția a 47-a, 2022. Tot Junii s-au clasat pe locul al doilea, cu 90,80 de puncte, pentru Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, ediţia a XXIV – a, 2022. Prin urmare, acestea sunt proiectele care primesc printre cele mai mare finanțări. „Cântecele Munților” a primit o finanțare de 350.000 de lei, iar pentru Festivalul „Ioan Macrea” se dau 300.000 de lei. Proiectul „Spectacol extraordinar: Noi suntem români!” al Junilor a primit o finanțare de 250.000 de lei. „Târgul Olarilor, ediția 56”, depus de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, a primit o finanțare de 30.000 de lei, suma cerută fiind 40.000 de lei.
Asociația Culturală Viitorul Muzical care a depus proiectul „Sibiu Music Fest”, a primit un punctaj de 89.40 de puncte. Finanțarea solicitată a fost 400.000 de lei, dar a fost acordată suma de 350.000 de lei.
Tot o finanțare de 350.000 de lei a primit și Complexul Național Muzeal Astra pentru proiectul „ASTRA Multicultural, ediția a VII-a. Memorie, integrare, adaptabilitate”. CNM Astra a depus și proiectul „Animă ASTRA” pentru care s-a acordat, de asemenea, o finanțare de 350.000 lei. Proiectul „Poets in Transylvania. Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu ediția a IX-a” al CNM Astra a primit o finanțare de 90.000 de lei.
Filarmonica de Stat Sibiu a depus opt proiecte, iar șapte au primit finanțare. „Concerte estivale – Zilele muzicale Româno-Americane” ediția a XIX-a primește o finanțare de 260.000 de lei, „Sibiu Opera Festival, ediția a XXI-a primește o finanțare de 300.000 de lei, Festivalul „Minunata Muzică Nouă – Brave New Music”, ediția a III-a primește o finanțare de 100.000 de lei, Concursul – Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, ediția a XXVI-a primește o finanțare de 80.000 de lei, proiectul „Concerte pe acoperiș – ediția a III-a” primește o finanțare de 70.000 de lei, proiectul „Descoperă muzica!” primește 40.000 de lei, iar proiectul „Daruri Muzicale”, 80.000 de lei.
„VINO”, „Focus in the Park”, „Foodie – Street Food Cuisine”, „Street Delivery” și „Arini Fest Cinema”, printre evenimentele de anul acesta
Deși iarna este departe, s-au stabilit și sumele acordate pentru programul de Revelion, și anume 250.000 de lei. „Sibiu Christmas World 2022” a primit 50.000 de lei, iar pentru programul cultural din cadrul „Christmas Food Carousel” s-a acordat o finanțare de 50.000 de lei.
Pentru „Astra Film Festival” se acordă o finanțare de 280.000 de lei, pentru „Feeric Fashion Week”, 150.000 de lei, iar pentru „Street Delivery”, 20.000 de lei. „Sibiul de Odinioară”, „Foodie – Street Food Cuisine” și „VINO”, eveniment care a făcut pauză din cauza pandemiei, au primit și ele finanțare.
Dovadă că pandemia nu ne mai afectează viețile este și numărul mare de evenimente care se vor organiza în acest an: „Arini Fest Cinema”, „Sibiu Fashion Days”, „Obor Fest”, „Recoltele Toamnei”, „Zilele Culturii Romilor”, „Orașul Artiștilor”, „Sibiu Dans Festival”, „Sibiu Internațional Street Art Festival”, „Sibiu Sounds”.
Unsprezece proiecte, deși au obținut minimul de 60 de puncte și erau eligibile, nu au mai primit finanțare din cauza că s-au terminat fondurile. Câteva dintre acestea sunt: „Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Sibiu”, „Concertul de Crăciun Johann Strauss Ensemble”, „Rockwatch”, „Festivalul Gastronomic al Romilor”, „Festivalul Gipsy Music, Fashion & Dance Româno” și „Sibiu – Festival City: East European Music Conference 2022”.
Lista proiectelor și finanțările alocate: