Cea mai bună centrală pe lemne: cum o găsești?

Centralele pe lemne reprezintă o alternativă foarte practică pentru un sistem eficient de încălzire, fiind ideale pentru zonele rurale și locuințele individuale. Ele funcționează eficient atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru asigurarea apei calde menajere. Astfel, nu va mai fi nevoie să folosești boilere electrice pentru a încălzi apa atunci când vrei să faci un duș.

În general, centralele pe lemne reprezintă opțiuni fiabile pentru locuințele aflate în zone ce nu dispun de racordare la instalație de gaz, însă dispun de un spațiu extins care le permite instalarea unei centrale pe lemne. În comparație cu centralele pe gaz sau centralele electrice, diferitele centrale pe lemne sunt mult mai benefice, deoarece lemnul costă, în general, mult mai puțin. Iată ce trebuie să iei în considerare pentru a alege cea mai bună centrală pe lemne.

1.     Mecanismul de funcționare

Există două tipuri de centrale pe lemne și anume cele cu ardere clasică și cele cu gazeificare. Gazeificarea reprezintă un proces chimic în urma căruia materialul solid este transformat într-un gaz care are valoare calorică mult mai mare decât lemnul. Iar asta se traduce printr-o cantitate superioară de căldură degajată.

Cu toate acestea, și centralele termice cu ardere clasică sunt o alternativă optimă. Important este să te raportezi la nevoile energetice și termice ale locuinței tale: dacă ai o casă mare, atunci o centrală termică cu gazeificare este mult mai recomandată, deși are un preț ceva mai mare. Dacă ai o locuință modest, centralele termice cu ardere clasică sunt alegerea cea mai potrivită.

2.     Puterea termică nominală

Atunci când vrei să alegi cea mai bună centrală termică pe lemne, trebuie să iei în considerare și puterea termică a acesteia, care se măsoară în kW. Raportându-te la suprafața casei tale, centrala va avea nevoie de o anumită putere pentru a-ți încălzi locuința. Spre exemplu, pentru o suprafață de aproximativ 100 de m2, ai nevoie de o centrală cu putere de 7,5-10 kW.

Valorile sunt pur teoretice, de aceea este important să te sfătuiești cu un profesionist. De obicei, aceștia îți vor recomanda o centrală a cărei putere depășește cu aproximativ 25% necesarul teoretic raportat la suprafața locuinței. Ca întotdeauna, este mult mai sigur să dispui de o marjă de eroare în plus, decât în minus, pentru a amortiza pierderile de căldură.Cea mai bună centrală pe lemne: cum o găsești?

3.     Dimensiunile centralei

Dimensiunea centralei, respectiv a cazanului de ardere, se află în raport cu puterea acesteia. Dincolo de dimensiunea fizică, o centrală mai mare, implicit, va oferi o cantitate mai mare de căldură și va întreține mult mai bine temperatura din locuință. De aceea trebuie să iei în considerare o centrală ale cărei dimensiuni să fie optime pentru locuința ta.

Pe de altă parte, o centrală trebuie să fie depozitată într-un loc sigur, izolat, pentru a fi ferită de eventualele condiții climatice nepotrivite. Acestea pot fi destul de mari, motiv pentru care trebuie să te asiguri că dispui de spațiu suplimentar pentru a o depozita. În aceeași măsură, și lemnele de alimentare trebuie să fie depozitate într-un spațiu uscat, ferit de umezeală.

4.     Protecția la îngheț

După cum am spus, o centrală este instalată, în general, într-o cameră separată care, de obicei, nu este încălzită. Din acest motiv, dacă zona în care stai are ierni geroase, cu temperaturi extrem de scăzute, poate ar trebui să iei în considerare achiziționarea unei centrale cu protecție la îngheț, pentru a evita situațiile neplăcute.

Doar astfel îi poți asigura funcționarea optimă și permanentă, evitând neplăcerile cauzate de înghețarea instalației de transmisie a căldurii. Această opțiune este vitală și benefică mai ales dacă te gândești să pleci de acasă pentru perioade lungi de timp și, de-a lungul plecării, temperaturile scad extrem de mult, neexistând vreo sursă de căldură în camera centralei.

Dacă dorești să cumperi o centrală pe lemne rezistentă, la un preț accesibil, cu putere de ardere în conformitate cu nevoile tale, poți alege centralele termice de la Liepsnele: cu peste 11 ani de experiență în domeniu, îți pun la dispoziție o gamă variată de modele de centrale pe lemne din care poți alege pentru a-ți asigura necesitățile termice ale locuinței, cu autonomie superioară și randament fără pierderi termice.

În concluzie, vei alege centrala potrivită cu puțină atenție și documentare. Trebuie doar să știi exact de ce ai nevoie și ce buget ai alocat pentru acest proiect.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică