VIDEO Sibiul, singurul loc din țară unde câinii învață să “adulmece” bombe - "Trebuie să fie un câine care să nu se teamă în niciun mediu"

Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea”din Sibiu este singura școală din România care pregătește câini specializați să detecteze explozivi. Câinii din rasa Ciobănesc Belgian Malinois sunt dresați și să depisteze tutun și stupefiante și chiar oamenii care sunt infectați cu Covid.

La Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” sunt peste șaptezeci de câini care sunt pregătiți zilnic pentru a acționa în unele dintre cele mai delicate situații. Câinii care detectează explozivi fac anumite exerciții, pentru ca atunci când este nevoie să acționeze cât mai rapid.

„Pentru câinii din categoria de detectare de explozivi pregătirea este puțin mai complexă și constă în căutarea la bagaje, căutarea la persoane, căutarea în autovechicule. Am inclus de curând și căutare obiectelor de la distanță și la colete”, spune agent șef Silviu Stan.

Un câine pregătit pentru o astfel de situație trebuie să îndeplinească mai multe caracteristici, astfel încât să poată fi dresat: „Un câine care trebuie să detecteze explozibil, trebuie să fie un câine sociabil, vioi, jucăuș, un câine care să aporteze și un câine care să nu se teamă în niciun mediu”, mai spune agentul șef Silviu Stan.VIDEO Sibiul, singurul loc din țară unde câinii învață să “adulmece” bombe - "Trebuie să fie un câine care să nu se teamă în niciun mediu"

În aprilie, Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” a primit trei câini din rasa Ciobănesc Belgian Malinois pentru înnoirea loturilor de reproducție: „În aprilie am mai cumpărat trei câini pentru reproducere.  Confrom cutumelor medicale, noi trebuie să înnoim loturile de reproducție. Lotul de reproducție nu este un lot de exemplare canine care se folosesc în serviciu, ele au doar rolul de reproducere și sunt ținute într-o zonă de maternitate”, spune Leonard Claudiu Bîlă, șeful Centrului Chinologic din Sibiu.VIDEO Sibiul, singurul loc din țară unde câinii învață să “adulmece” bombe - "Trebuie să fie un câine care să nu se teamă în niciun mediu"

În cadrul centrului se susțin cursuri de câte patru luni, în care polițiștii fac diverse exerciții cu câinii, urmând ca mai apoi să primească un document care le atestă pregătirea. Câinii încep să fie pregătiți doar după ce sunt verificați și se dovedesc a fi eligibili.

„Componenta de pregătire  înseamnă că fiecare polițist vine cu exemplarul lui, de regulă cam 90% sunt livrați de noi, dar mai sunt și alte proceduri. De exemplu, diferiți colegi de ai noștri obțin prin donație exemplare canine care sunt verificate de noi înainte de a intra în patrimoniul ministerului. Dacă acei câini întrunesc condițiile de a fi acceptate, polițistul, jandarmul sau ofițerul de la SRI, vin și participă la curs patru luni cu acest exemplar, după care primește documentele care atestă această specializare și posibilitatea de a lucra cu câinele respectiv”, spune șeful Centrului Chinologic din Sibiu.

Ultima oră