Fântâna din Piața Aurel Vlaicu a reprezentat un element de atracție la momentul la care a fost montată. Jeturile de apă și jocul de lumini erau ceva inedit pentru Sibiu la acea vreme. Acum însă totul este depășit, iar reparațiile costă foarte mult. Așa că reprezentanții Primăriei au ajuns la concluzia că o fântână nouă ar costa mai puțin decât reparația celei vechi.
”Fântânile arteziene au constituit dintotdeauna lucruri care au atras şi atrag publicul de toate
vârstele. Imaginea apei, jocul jeturilor, zgomotul apei în cădere, aerul ozonificat din jur sunt câteva motive care ne fac să ne oprim în jurul lor”, se arată foarte poetic în proiectul de hotărâre pe care îl vor vota consilierii locali în ședința din această lună.
Acesta prevede indicatorii tehnico economici ai noii fântâni. Aceasta va costa 675.696,77 lei cu TVA. Cei care au făcut calculul spun că întreținerea și reparațiile actualei fântâni costă mai mult decât montarea uneia noi, cu tehnologie modernă.
”Actualmente aspectul fântânii este afectat de deteriorările apărute la placaje, de repetatele
disfuncţionalităţi ale sistemului de iluminat și ale pompelor, a căror reparaţie este tot mai dificilă din cauza vechimii şi lipsei pieselor de schimb. Având în vedere starea tehnică destul de depreciată a fântânii, pe care lucrările de întreţinere şi reparaţii nu o pot îmbunătăţi semnificativ este evidentă necesitatea unei reabilitări și modernizări care, pe lângă asigurarea funcţionalităţii în parametrii proiectaţi ai obiectivului, să asigure şi încadrarea în nota arhitecturală dată de imobilele moderne din vecinătate. Costurile asimilate lucrărilor de intervenţie sunt aproximativ egale cu costurile pentru realizarea unei fântâni arteziene noi” este motivația prezentată în proiectul de hotărâre.
Noua fântână va avea un bazin exterior de 16 metri diametru, în interiorul căreia va fi un bazin de 4 metri diametru. Pentru iluminarea fântânii arteziene cât şi pentru obţinerea jocurilor de lumini care acompaniază jeturile de apă se va utiliza tehnologia LED , datorită unui flux luminos net superior surselor clasice, cât i a consumului redus de energie.