Motorul de căutare Google colectează date despre utilizatorii care cred că pot fi anonimi dacă folosesc modul de „navigare privată”, a susținut procurorul general al Texasului, Ken Paxton, care a intentat un proces privind confidențialitatea împotriva companiei Alphabet.
Texas, Indiana, statul Washington și Districtul Columbia au intentat procese separate împotriva Google în ianuarie pentru ceea ce au numit practici înșelătoare de urmărire a locației, care invadează intimitatea utilizatorilor.
Dosarul depus de Paxton adaugă modul Incognito al Google la procesul intentat în ianuarie. Modul Incognito sau „navigarea privată” este o funcție a browserului web care, potrivit lui Paxton, implică faptul că Google nu va urmări istoricul căutărilor sau localizarea, scrie Medifax.
Procesul a declarat că Google oferă opțiunea de „navigare privată” care ar putea include „vizualizarea unor site-uri web extrem de personale care ar putea indica, de exemplu, istoricul lor medical, convingerile politice sau orientarea sexuală”. Sau poate că pur și simplu doresc să cumpere un cadou surpriză fără ca destinatarul să fie avertizat de o avalanșă de reclame direcționate”.
Plângerea a precizat că în realitate, Google colecteazăo serie de date personale chiar și atunci când un utilizator a activat modul Incognito.
Google a declarat joi că dosarul lui Paxton se bazează din nou „pe afirmații inexacte și depășite despre setările noastre. Întotdeauna am integrat caracteristici de confidențialitate în produsele noastre și am oferit controale solide pentru datele de localizare”.
„Contestăm cu tărie aceste afirmații și ne vom apăra cu tărie pentru a clarifica lucrurile”, a adăugat aceasta.
Paxton a afirmat anterior că Google a indus în eroare consumatorii prin faptul că a continuat să le urmărească locația chiar și atunci când utilizatorii au încercat să împiedice acest lucru.
Google are o setare „Location History” și informează utilizatorii că, dacă o dezactivează, „locurile în care mergeți nu mai sunt stocate”, a precizat Texas.