Explicații după scandalul Eurovision - Cele şase jurii suspendate au făcut "blat", şi-au dat voturile unul altuia

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) vine cu noi explicații privind problemele apărute la votul din finala Eurovision 2022. Într-un comunicat, EBU detaliază motivele pentru care șase țări, inclusiv România, au fost eliminate de la vot, și spune că țările respective s-ar fi votat între ele, în cea de-a doua semifinală.

Explicații după scandalul Eurovision - Cele şase jurii suspendate au făcut "blat", şi-au dat voturile unul altuia

Pe lângă țara noastră, mai este vorba despre Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, San Marino. „În plus”, se mai arată în comunicat, „patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 care au votat în această semifinală. O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent”, mai spune EBU, potrivit Digi24.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune a dezvăluit modelele de vot din cea de-a doua semifinală a Eurovision 2022. În șase țări – Muntenegru, Polonia, România, Georgia, Azerbaidjan și San Marino – voturile juriului au fost eliminate din cauza unor modele neregulate. EBU a explicat acum ce s-a întâmplat în acea noapte.

EBU spune că a detectat un model de schimb de voturi

Într-un comunicat, EBU spune că a detectat modele de schimb de voturi între cele șase națiuni. Explică astfel procedura: „În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii le-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 și pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat”.

Motivul pentru care partenerul de vot paneuropean a fost alarmat de aceste clasamente este că cinci din șase țări implicate au fost plasate în afara primelor opt din toate cele cincisprezece țări participante rămase. În plus, patru dintre cele șase țări s-au clasat în primele șase dintre celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. EBU a tras concluzia: „O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent”.

Pentru mai multă claritate, EBU a dezvăluit și rezultatele semifinalelor juriului fără ca voturile celor șase națiuni să fie luate în considerare. Puteți vedea acest rezultat mai jos, cele șase țări fiind evidențiate cu roșu.

EBU a publicat, de asemenea, voturile originale ale celor șase țări. În aceste rezultate, se vede cum și-au acordat voturile între ele.

Ediția din acest an a concursului Eurovision a fost marcată de controversa iscată de anunțul EBU, de la finalul competiției, în care menționa că au fost descalificate juriile din țase țări, după ce ar fi fost observate nereguli, și le-a înlocuit cu un „agregator” de scoruri. În replică, Televiziunea Română a denunțat o schimbare a regulilor în timpul jocului și a precizat că acordase maximum de puncte Republicii Moldova, nu Ucrainei, așa cum s-a anunțat în finala la Torino.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică