apple testează tehnologia pentru primul iphone pliabil

Zvonurile care se leagă de un presupus iPhone pliabil sau o tabletă asemănătoare nu sunt un lucru nou, dar și-a făcut loc și problema ecranelor dispozitiv în cauză.

Nume precum Galaxy Z Fold și Flip sunt cele mai bune exemple atunci când vine vorba despre calitatea ecranelor secundare, nu doar cea a display-ului principal, iar Apple vrea să întreacă rivalii prin utilizarea tehnologiei E-Ink pe afișajul secundar al viitorului său produs foldable, scrie zonait.ro

Veștile vin de la cunoscutul Ming-Chi Kuo, care s-a dovedit a fi o mină de aur în ceea ce privește acuratețea leak-urilor care țintesc Apple. Potrivit tweet-ului său, compania testează tehnologia E-Ink pentru ecranul secundar al dispozitivului. De regulă, acest display este rezervat afișării orei și notificărilor, chiar dacă, în unele cazuri precum cel al lui Galaxy Z Fold, el poate fi folosit în întregime ca un ecran de sine stătător.

Pentru Apple, totuși, cel de-al doilea ecran vrea să opereze în regim low-power, dedicat în mare parte ceasului și notificărilor. Iar aici intră în scenă E-Ink-ul. Genul ăsta este cunoscut și drept ePaper, fiind un format extrem de popular pentru Kindle-urile de la Amazon sau pentru alte e-readere. Tehnologia asta asigură un afișaj clar și sharp, iar odată cu progresele din domeniu, și culorile și-au făcut loc pe hârtia cu cerneală electronică. E-Ink este avantajos și datorită consumului său foarte scăzut de energie, în timp ce oferă un aspect similar hârtiei tradiționale. Însă dezavantajul său este rata de refresh foarte mică, ceea ce nu este neapărat o tragedie atunci când citești de pe Kindle și trebuie să dai pagina la intervale mai mari de 30 de secunde, dar poate fi o corvoadă în situația utilizării dinamice pe post de ecran de smartphone/tabletă.

Un hibrid iPhone-Kindle marca Apple

Ming-Chi Kuo a mai menționat în trecut că Apple intenționează să-și lanseze un iPhone pliabil. Producătorul se concentrează pe ideea de ceas și notificări afișate pe al doilea display, iar asta înseamnă că intenția Apple este ca tu să te folosești de ecranul principal pentru tot ceea ce ține de utilizare dinamică, gaming, filme, aplicații și toate cele. Iar cum ecranele secundare de pe telefoanele rivalilor oferă luxul cu pricina, OLED este și principalul motiv pentru care consumul bateriei poate fi impactat. De aceea, Apple consideră că o abordare de tip E-Ink este mai mult decât suficientă pentru scenariile tipice de utilizare.

Astfel, vei avea un secondary display perfect funcțional, responsabil doar cu ora și notificări, iar asta va consuma mult, mult, mult mai puține resurse chiar și pe modul always-on. Dar E-Ink-ul cu pricina nu este ceea ce credeam noi. Și eu, ca mulți alții, am crezut inițial că este vorba despre o tehnologie propriu-zisă, exact ca cea ePaper. Iar această confuzie l-a făcut pe Ming-Chi Kuo să explice mai bine situația. Analistul a făcut o compeltare la postarea sa, deci acum E-Ink este de fapt numele unei companii, nu a tehnologiei înseși. Această companie este specializată și ea pe segmentul Electronic Paper Display, doar că soluția sa se numește Kaleido și vine cu niște perk-uri.

Se pare că Apple testează varianta Plus a lui Kaleido, care permite redarea unui total de 4096 de culori la un consum de energie foarte redus. Este important de reținut și că adoptarea modelului Kaleido va rezulta în ecrane mai subțiri și mai ușoare, implicit telefoane mai subțiri și mai ușoare. Deci, Apple își dorește să brodeze pe marginea acestor idei, iar viitorul device foldable ar putea fi un flagship cu un consum de energie atât de neglijabil, încât ai putea ține ecranul aprins ore în șir fără să-ți mănânce prea mult din baterie. Well, desigur, asta dacă va fi într-adevăr vorba despre un iPhone pliabil în cele din urmă.

Ultima oră

Comentariul meu