acuzații de viol la o școală din sibiu - zeci de bătăi, furturi și o agresiune sexuală, raportate la poliție 
foto: arhivă

Periodic, în școlile din județul Sibiu polițiștii desfășoară activități preventive, cu rolul de a-i informa pe elevi despre consecințele infracțiunilor. Oamenii legii spun că este nevoie ca atât părinții, cât și profesorii, dar și ceilalți factori sociali cu responsabilități în domeniul ordinii și siguranței publice să se implice în aceste activități pentru prevenirea delicventei juvenile. În anul 2021, în școlile din Sibiu au fost sesizate bătăi, furturi, amenințări, un act sexual cu minor, o agresiune sexuală și chiar și un viol. 

„O prioritare a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu o reprezintă creșterea gradului de siguranță al elevilor și cadrelor didactice, precum și prevenirea delicventei juvenile și a victimizării minorilor în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar. În acest scop, activitățile preventive desfășurate de către polițiști în unitățile de învățământ preuniversitar sunt orientate spre educația anti-infracțională a elevilor”, se arată într-un proiect de informare și prevenire a delicventei juvenile și a victimizării minorilor în școlile din Sibiu, prezentat în cadrul ședinței ATOP de marți. 

Într-un raport realizat pe parcursul a 11 luni din anul 2021 se arată că, în școlile din Sibiu au fost sesizate 32 de infracțiuni: 16 în mediul urban și alte 16 în mediul rural. Polițiștii spun că au fost sesizate 18 infracțiuni de loviri sau alte violențe, cinci furturi, două infracțiuni de amenințare, un act sexual cu un minor, o agresiune sexuală, un viol, o infracțiune de fraudă informatică, una de purtare abuzivă, o infracțiune de port ilegal de obiecte periculoase și o infracțiune de deținere fără drept de materiale pirotehnice. 

Acuzația de viol a fost adusă la o școală din municipiul Sibiu, iar cea de act sexual cu un minor, la școala din Jina. O plângere pentru agresiune sexuală a venit din partea unei eleve care studiază în Agnita și care a spus că agresiunea ar fi avut loc în stația de autobuz din Noiștat. Polițiștii au mers pe firul evenimentelor, dar niciuna dintre acuzații nu s-a concretizat. (DETALII AICI)

„Infracțiunile de lovire sau alte violențe nu sunt săvârșite de grupări organizate, ci au la bază conflicte spontane, individuale și arareori în grup (2-3 persoane), altercații simple, dar care au degenerat în fapte de agresiune”, se arată în raportul IPJ Sibiu. 

Cauzele infracțiunilor – Copiii nu cunosc legea, iar părinții sunt dezinteresați 

Printre cauzele care au favorizat aceste infracțiuni, polițiștii amintesc: nerecunoașterea de către copii a legislației în vigoare și a consecințelor faptelor lor, dezinteresul manifestat de unii părinți în educarea propriilor copii, ei înșiși având un nivel de educație scăzut, în unele cazuri fiind chiar ei autori de infracțiuni, familiile în care părinții sunt plecați la muncă în alte țări, lipsa și ineficiența controlului parental asupra ocupațiilor propriilor copii, alegerea greșită de către copii a anturajului și a locurilor frecventate. 

Polițiștii spun că infracțiunile sunt favorizate și de faptul că legislația este deficitară și nu permite aplicarea unor sancțiuni individuale eficiente, destinate copiilor cu un comportament predelicvent. 

Mai multe activități de prevenire în școli

Polițiștii spun că scopul proiectului pe care l-au alcătuit și pe care vor să-l pună în curând în aplicare, cel „de informare și prevenire a delicventei juvenile și victimizării minorilor în rândul elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sibiu”, este de a-i face pe elevi mai conștienți de infracțiuni, astfel încât numărul acestora să se reducă. Aceștia își propun să distribuie pliante și broșuri cu informații utile elevilor, precum și diplome și legitimații, folosite pentru a-i premia pe elevi. De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară vor să organizeze activități practice de informare și prevenire. Proiectul se va derula în școlile de pe raza județului, în perioada iunie – decembrie 2022. 

Ultima oră

Comentariul meu