Singurii angajaţi din agricultură şi din industria alimentară care vor fi taxaţi sunt cei care câştigă, lunar, 30 de mii de lei. Puţini la număr, evident. De asemenea, salariul minim din agricultură şi din industria alimentară s-a fixat la 3 mii de lei. În orice caz, din luna iulie, chiar si un contabil – de exemplu – care este angajat în industria alimentară va câştiga mai mult decât un omolog care lucrează într-un alt sector. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România există aproximativ 300 de mii de oameni care lucrează în agricultură şi în industria alimentară.
Modul în care sunt taxate veniturile noastre s-ar putea schimba radical.
Discuţiile despre impozitul progresiv şi renunţarea la cota unică avanseză. PSD a cerut opinia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale şi va prezenta în coaliţie trei variante de taxare.
Dacă se va impune impozitarea progresivă, angajaţii români ar putea plăti impozit la stat în funcţie de salariul pe care îl au. Spre exemplu, angajaţii care au salariul minim pe economie ar putea fi scutiţi de la plata acestui impozit, asta în timp ce angajaţii care câştigă salariul mediu sau mai mult ar putea plăti un impozit chiar şi mai mare de 10 procente.
Această impozitare progresivă s-a mai aplicat în România până în anul 2004. Economiştii spun, însă, că nu este o măsură tocmai bună pentru că va afecta foarte mult veniturile românilor.