criză de personal în restaurantele din sibiu - "pandemia i-a făcut pe mulți să se reprofileze"

Criza lipsei de personal în domeniul HoReCa este resimțită și de patronii restaurantelor din Sibiu. Cei mai mulți administratori de restaurante spun că mulți evită să se angajeze pentru că după pandemie HoReCa nu mai este considerat un domeniu stabil.

Criza de personal din Sibiu a apărut ca un efect al pandemiei și al salariilor mici. În primul rând, pandemia i-a determinat pe o parte dintre angajații restaurantelor să se reprofileze, iar acum nu vor să revină din cauza salariilor mici.

„Este criză de personal și în Sibiu. Cred că principalul motiv este că pandemia i-a făcut pe mulți să se reprofileze. De asemenea, salariile mai mici și lipsa turiștilor și a clienților sunt doi factori importanți pentru că ei se bazau mai mult pe ciubuc și nu le-au mai convenit salariile. Noi nu am putut să mărim salariile pentru că ne e greu să acoperim și cheltuielile. Sincer, nu ne mai permitem să cerem și experiență, cel puțin eu, încerc să îi formez la locul de muncă”, spune Muleș Fraga, administratorul restaurantului Enzo.

În schimb, administratorul Muleș Fraga consideră că vara aceasta restaurantele din Sibiu o să își recâștige clienții, odată cu venirea căldurii, a evenimentelor și a festivalelor: „Trebuie să își dea drumul economia. Vara asta cred că o să fie mai bine pentru că în majoritatea țărilor, la fel ca și la noi s-au ridicat restricțiile. Evenimentele sunt și ele importante pentru că aduc foarte mulți turiști. Totodată, vremea, vacanțele și concediile vor aduce mai mulți clienți și eu zic că vara asta o să meargă foarte bine”.

criză de personal în restaurantele din sibiu - "pandemia i-a făcut pe mulți să se reprofileze"
Sursa: Facebook/Enzo

Administratorul restaurantului Pardon, de pe Cea mai frumoasă stradă din Sibiu, nu vede situația tocmai roz în ceea ce privește găsirea personalului calificat. Consideră că este foarte greu să îți permiți să oferi un salariu mare când nu ai foarte mulți consumatori.

„Criza personalului calificat se datorează faptului că nu mai avem școli de pregătire de specialitate și probabil o mare parte din ei odată cu pandemia s-au reorientat sau au plecat în Occident unde cu siguranță salariile sunt mult mai bune. Nu m-am gândit la nici o soluție, mă  gândesc la oamenii care au rămas acasă și își doresc totuși un loc de muncă. Este foarte greu să atragi forță de muncă cu un salariu mai motivant în această perioadă când lucrurile nu stau roz”, spune Rafa Marius, administratorul restaurantului Pardon.

Cu aceeași problemă se confruntă și administratorul restaurantului La Cuptor: „Și la noi este ca și la ceilalți. Criză de personal este pe toate liniile, nu numai în HoReCa. Nu cred că este o soluție pe care n-am încercat-o. Am încercat pe toate părțile. Important este să se și potrivească și cu felul localului, cu specificul nostru, trebuie fie mai tineri chiar dacă nu au experiență. Și acum căutăm pentru că avem cerere și ne mai trebuie angajați”, spune Vasile Manta, administratorul restaurantului La Cuptor.criză de personal în restaurantele din sibiu - "pandemia i-a făcut pe mulți să se reprofileze"

La restaurantul Atrium din Piața Mică, managerul restaurantului Corina Șașcîm spune că problema nu este găsirea personalului, ci mai mult faptul că se angajează pe perioade scurte.

„Momentan noi avem personal, nu ne confruntăm cu o criză existențială, dar preferă să se angajeze pe termen scurt pentru că cei mai mulți, mai ales în perioada de vară, lucrează doar sezonier. De aceea, pot să spun că nu avem personal dedicat și mult spus calificat. Nu căutăm cu experiență pentru că învață foarte repede, într-o săptămână două deja știu ce au de făcut”, spunce Corina Șașcîm, manager la Atrium.

Reprezentanții restaurantului Hermania spun că nu au avut și nici în prezent nu au o problemă cu găsirea personalului.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu