Sâmbătă, pe 21 mai, Centrul Cultural Subcarpați în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează un eveniment de o zi la Muzeul ASTRA – Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.
Evenimentul aduce pe agenda publicului sibian și în special a publicului muzeului un showcase de muzică, performance-uri artistice, ateliere de meșteșuguri și sporturi pe apă cu tradiție:
Pe lacul Dumbrava, echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează Descoperă Rowmania, o competiție de vâslit în canotci. Concurenții sunt invitați (indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă) să participe în echipe de 10+1. Detalii despre înscriere pe www.rowmania.ro și www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin.
Tot aici, meșterul marangoz Viorel Gheorghe susține un atelier de construcție de canotci în miniatură, dedicat copiilor și elevilor.
Centrul Cultural Subcarpați prezintă două ateliere dedicate cavalului: atelierul de făurire a cavalului, cu meșterul Adrian Mihaiu, și Tot ce suflă, atelier de cântec la caval, prezentat de Călin Han.
Publicul de toate vârstele este invitat de echipa Centrului Cultural Subcarpați la o șezătoare de broderie și cusut motive tradiționale, cu fire ață, povești și cântec.
Atelierele vor fi organizate în spațiile puse la dispoziție de Muzeul ASTRA, o comoară culturală a arhitecturii românești cu gospodării tradiționale, care redau autentic viața țăranului român.
Începând cu ora 19:00, Centrul Cultural Subcarpați organizează o competiție de tip „battle” (improvizație muzicală) pentru a pune în valoare, printr-o abordare contemporană, specificul muzicienilor și instrumentiștilor tradiționali dornici să își expună măiestria pe scena competiției.
Evenimentul se încheie la apusul soarelui, cu un concert live, prezentat de Subcarpați, pe scena de pe lacul muzeului. Detalii pe www.subcarpati.com, www.instagram.com/subcarpati_oficial și www.instagram.com/centrulcultural.subcarpati.
Demersul pornește de la misiunea împărtășită de cele două echipe – să inspire comunitățile la utilizare creativă a patrimoniului local, cultural și natural.
Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpați sub viziunea lui Bean MC (Marius Andrei Alexe). Ideea de a crea un centru cultural a apărut ca o consecință logică după 10 ani de culegere și punere în valoare a mărturiilor folclorului și tradițiilor de pe teritoriul țării și, totodată, ca o nevoie de a arhiva, prezenta și promova în contemporan bucăți din diversitatea folclorică și culturală națională.
Descoperă Rowmania este o campanie de promovare a patrimoniului național, al cărei obiectiv este să reapropie oamenii de natură și să-i reconecteze la aceasta, având ca instrument canotca și ca activitate vâslitul.
Din 2019, Descoperă Rowmania face parte dintr-un program mai amplu al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, campania Apele Unite ale României, care propune activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber. Acestea urmăresc angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire și protejare a apelor ce le traversează și de valorizare a peisajului urban riveran.
Muzeul ASTRA, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale, este unul dintre cele mai impresionante spații culturale în aer liber din Europa, cu o colecție impresionantă de gospodării tradiționale care oglindesc autenticul vieții de la sat, precum și reflexiile acesteia în conștiința artistică contemporană. Casele, atelierele și complexele de clădiri din muzeu sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. În lacul Dumbrava, situat în inima muzeului, se oglindesc morile de vânt dobrogene și construcțiile pescarilor din Delta Dunării.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Subcarpați, în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Complexul Național Muzeal „Astra”.
Partener media: Radio Guerrilla.
În Sat
12:00 – 18:00 Atelier de Meşterit Caval, cu meșterul Adrian Mihaiu
12:00 – 18:00 Tot Ce Suflă, atelier de cântec la caval, prezentat de Călin Han
12:00 – 18:00 Sezătoarea de țesut și cusut motive tradiționale, cu fire ață, povești și cântec
12:00 – 18:00 OG Meet-Up
19:00 Marele Caft (Battle Folcloric)
21:00 – Concert Subcarpați (pe scena de pe lac)
Pe Lac
10:30 – 15:30 Descoperă Rowmania – competiție de vâslit in canotci de 10+1
- 10:30 – 12:15 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe)
- 12:15 – 12:30 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)
- 12:30 – 15:00 Desfășurarea concursului de canotcă (pe serii, semifinale, finala)
- 15:00 – 15:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă
12:00 – 16:00 Atelier de Marangozerie cu marangozul Viorel Gheorghe