Profesorul sibian Cosmin Simtion, premiat la Gala Mentor - "O bucurie să vezi că lumea are încredere în tine"

Cosmin Simtion, director și profesor de geografie și istorie, în satul Ruși din comuna Silminic, Sibiu, a câștigat premiul de Mentor pentru excelență în educație la Gala Mentor 2022. 

Profesorul Cosmin Simtion a fost unul dintre cei zece profesori și antreprenori premiați la Gala Mentor pentru rezultatele școlare obținute de elevii săi, cât și datorită activităților extracurriculare pe care le-a inițiat. Un profesor devotat care de-a lungul timpului a ocupat și funcții de conducere a unor școli și ONG-uri din Ruși, Săcădate, Agârbiciu și Slimnic.

„Normal că nu îmi venea să cred. Eu? Da? Nu îmi venea să cred. A fost fantastică și experiența din București, pe acoperișul Teatrului Național. Am simțit că mi-au fost recunoscute meritele. Este o mare bucurie să vezi că lumea are încredere în tine”, spune profesorul Simtion despre câștigarea premiului.

De la profesor, la mentor

Profesorul de istorie și geografie din Ruși crede că pentru a da cele mai bune rezultate și pentru a fi cu adevărat un mentor pentru elevi trebuie să îți placă „la nebunie” ceea ce faci. Împletirea cunoștințelor referitoare la disciplina predată și cele dobândite din experiențele personale, îi face pe elevi să vadă în profesor un mentor.

„Trebuie să îți placă la nebunie ceea ce faci, să consideri că este un privilegiu actul de a fi în fața copiilor și de a le împărtăși cunoștințele tale strict legate de disciplina pe care o predai, cât și de viață. Eu tot timpul le amestec, experiențele personale cu viața școlărească. Nu cred că este o rețetă universală, dar cred că secretul unui dascăl bun este să îți placă la nebunie, să faci cu patimă ceea ce faci și atunci cred că devii un model, un mentor și creezi discipoli. E o mare, mare cinste și mare mândrie să te reîntâlnești cu foști elevi sau să vorbească laudativ la adresa ta după ani și ani”, spune profesorul Cosmin Simtion.Profesorul sibian Cosmin Simtion, premiat la Gala Mentor - "O bucurie să vezi că lumea are încredere în tine"

Până în prezent a format 24 de generații de elevi

Cosmin Simtion a format până în prezent 24 de generații. Elevii care au fost pregătiți de el au obținut rezultate foarte bune, au participat la olimpiade, unii dintre ei chiar au reușit să își ia diploma de doctori în Istorie.

„Am 24 de ani de când lucrez ca profesor, clasa a VIII-a de anul acesta ar fi cea de-a 24 promoție. Am avut elevi care și-au luat Doctoratul în Istorie, am avut elevi care au făcut Facultatea de Istorie, care au luat BAC-ul cu media 10, elevi cu care am fost la Olimpiada de Istorie. De vreo 13 ori ne-am calificat și la faze naționale, deci rezultate, bucurii și împliniri am avut multe”, spune profesorul din Ruși.

„Nu credeam vreodată că o să fiu profesor”

Profesorul și-a descoperit vocația târziu, dar odată ce a predat prima oră la școala din Ruși s-a îndrăgostit inevitabil de meseria de dascăl. A realizat că este fix ce i se potrivește și ce își dorește să facă pe o perioadă cât mai lungă de timp.

„Vocația mi-am descoperit-o târziu de tot, nu credeam vreodată că o să fiu profesor, mai ales  că nu eram eu unul dintre elevii care să iubească școala atât de mult. În momentul în care am făcut practica pedagogică am avut o străfulgerare. Cu așa o bucurie am luat catalogul să merg spre clasă”, spune profesorul.Profesorul sibian Cosmin Simtion, premiat la Gala Mentor - "O bucurie să vezi că lumea are încredere în tine"

Prima oră predată – „Îmi aduc aminte că atunci am cam forțat nota”

Prima oră predată de Cosmin Simtion la școala din Ruși a fost un eșec. Cu toate acestea a știut că vrea să se perfecționeze și a continuat să își urmeze drumul, în acest moment având rezultate excepționale cu elevii din comunitatea rurală.

„Îmi aduc aminte că atunci am cam forțat nota. Normal trebuia să stai să asiști la mai multe ore și după să mergi acasă să îți pregătești lecția și a doua zi să o susți. Eu am asistat la o lecție și am zis că eu vreau să predau. Bineînțeles că ora a fost un eșec pentru că am vorbit cu un limbaj super elevat și copiii erau doar de clasa a VI-a și nu înțelegeau, dar mie mi-a plăcut foarte mult. Din momentul acela am simțit așa o dragoste nebună față de meseria de dascăl”, povestește profesorul Simtion

Motivele pentru care a ales să predea la o școală din mediul rural

Cosmin Simtion a vrut ca prin predarea la școlile din mediul rural, din județul Sibiu, să ofere aceeași șansă elevilor de la sat ca cei pe care o au copiii care învață la școlile din oraș.

„Eu care sunt copil de bloc, copil cu cheia la gât, în primul meu an am predat la școala din Ruși și mi-a plăcut teribil de tare. După aceea, a venit ca o provocare personală de a oferi copilului de la țară același start ca cel pe care îl au copiii de la oraș. Să nu mai considere că are șansa a doua și de a fi la nivelul elevilor pregătiți la șolile din oraș. Dacă merg la liceu să nu se creadă cu nimic mai inferiori  unui copil care au absolvit o școală urbană”, spune profesorul.Profesorul sibian Cosmin Simtion, premiat la Gala Mentor - "O bucurie să vezi că lumea are încredere în tine"

Proiecte inițiate de profesorul Simtion – „La început am fost priviți cu suspiciune”

Din totdeauana, profesorul Simtion a fost foarte implicat nu doar în dezvoltarea elevilor, cât și în dezvoltarea mai multor proiecte. Însă, din 2018 , dascălul a început cu proiectele „în mod masiv”.

„Din 2018 am început cu proiectele în mod masiv. Am constituit Asociația Cavalerilor Turnului Înclinat. De patru ani, în fiecare vară facem o școală de vară la Ruși. Am o mulțime de foști elevi care acum ei câștigă proiecte. Recent au câștigat un proiect de 7.000 euro, aplicând la Corpul European de Solidaritate cu scopul de îmbunătăți Centru de Tineret, pe care tot cu acești tineri implicați am reușit să îl facem în Ruși. Foarte multe proiecte frumoase pentru o comunitate din mediul rural. Dacă la început am fost priviți cu suspiciune, totală neîncredere, lumea a început să vină tot mai aproape de noi și să vadă că există continuitate și că se pot schimba lucruri”, spune profesorul Simtion.

Dascăl încă din 1998, s-a dedicat întru totul educației comunităților rurale din județul Sibiu. Elevii săi au fost premiați la peste cincizeci de competiții județene, naționale și internaționale, iar prin intermediul Asociației Cavalerilor Turnului Înclinat din Ruși a reușit implicarea tinerilor în numeroase proiecte, parteneriate, obținând peste patruzeci de distincții, printre care „Diploma Centenarului” sau premii la Gala Tineretului din România.

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică