Piața mondială a florilor afectată de războiul din Ucraina
FOTO pixabay.com

Industria florilor din Europa și Asia este grav afectată de războiul din Ucraina. Atât în Europa cât și în Asia, industria florilor este grav afectată. Piața orhideelor, a lalelelor și chiar a crizantemelor sunt bulversate datorită contextului economic global nefavorabil.

Fiecare țară are propria economie a florilor și propriile riscuri climatice. Dar niciuna dintre ele nu este imună la actualele costuri suplimentare de producție. Prețul îngrășămintelor și prețul gazului pentru încălzirea serelor pun presiune asupra cheltuielilor producătorilor. La aceasta se adaugă efectele scăderilor din perioada pandemiei.  Producătorii de orhidee din Tailanda sunt afectați în mod special.

Tailanda este principalul producător și exportator mondial de orhidee. Vânzările depind în proporție de 80% de China, de departe principalul său client. De la începutul crizei de sănătate, una din cinci ferme de orhidee a fost închisă, potrivit Asociației exportatorilor de orhidee din Tailanda, relatează rfi.ro.

Pe lângă cererea în scădere, cultivatorii locali se confruntă cu problemele de transport, din ce în ce mai complicat și mai scump. Camioanele tailandeze care se îndreaptă spre China întârzie zile întregi din cauza ambuteiajelor masive de la punctele de control.

Transportul aerian către Japonia și Statele Unite nu mai este viabil din punct de vedere financiar din cauza creșterii prețului petrolului.

Piața olandeză, principalul furnizor european, este, de asemenea, tensionată, potrivit unui importator francez. Florile cultivate în sere sunt cele mai afectate de prețul materiilor prime, în special faimoasele lalele, deși în prezent nu există penurie de aprovizionare.

Cererea de crizanteme din Rusia aproape de zero

Vulnerabilitatea la războiul din Ucraina este diferită în funcție de sector. Producătorii de crizanteme, de exemplu, au avut mult de suferit: aceasta este floarea care este oferită în mod tradițional în Rusia de Ziua Femeii. Importurile s-au prăbușit în acest an.

Însă, florile fuseseră deja plantate înainte de începerea războiului. Ca urmare, există un mare deficit, iar florile nevândute trebuie aruncate.

În Europa, profesioniștii se tem de un impact întârziat. Unii producători se gândesc să reducă suprafața cultivată. Organizațiile interprofesionale de horticultură, floricultură și peisagistică solicită ca actualele costuri suplimentare de producție să fie luate în considerare de întregul lanț.

Ei cer ca, atunci când este necesar, contractele să fie reexaminate, fie că este vorba de preț, de condiții de livrare sau de aplicarea de penalități logistice. Asociația Valhor, care reunește o duzină de organizații profesionale, atrage atenția asupra prețurilor care nu sunt în concordanță cu costurile actuale pe care le suportă cultivatorii.

Ultima oră