mașinile de măturat ale soma aspiră zilnic de pe străzile sibiului peste 20 de tone de praf și gunoaie

Marius Nițu, șofer la SOMA pe una dintre autospecialele care mătură zilnic Sibiul, ne-a permis să urcăm cu el în cabină și ne-a dezvăluit secretele muncii lui de zi cu zi. Am aflat de ce separatoarele puse unele piste de biciclete fac mizerie, că una dintre marile străzi ale Sibiului este plină de mașini abandonate și că zilnic se adună minim 20 de tone de nisip și mizerie de pe lângă trotuare.mașinile de măturat ale soma aspiră zilnic de pe străzile sibiului peste 20 de tone de praf și gunoaie

mașinile de măturat ale soma aspiră zilnic de pe străzile sibiului peste 20 de tone de praf și gunoaie

În vârstă de 31 de ani, Marius are deja peste zece ani experiență ca șofer profesionist. După ce a lucrat pe mai multe utilaje, inclusiv pe macara, spune că munca pe mașina de măturat a SOMA se numără printre cele mai bune job-uri.

”Clar îți trebuie experiență mare ca să poți face asta, dar nu se compară cu stresul pe care îl ai în alte domenii ca șofer. Aici trebuie să ai imaginație în primul rând, să te poți încadra pe străduțe, printre mașini, pe marginea trotuarului cu peria de curățat”, spune Marius.

În cele opt petrecute la volan face aproximativ 100 de km pe zi, numai prin oraș. Are o hartă cu traseul pe care trebuie să-l urmeze și trece pe fiecare stradă de cel puțin două ori: O dată pe un trotuar, o dată pe celălalt.

”N-aș putea spune că sunt cartiere în Sibiu mai murdare ca altele, în toate se face curățenie după un plan bine stabilit. Dar aș putea spune că acolo unde sunt șantiere tot timpul este mizerie pe stradă, ori de câte ori aș trece eu să spăl. Permanent trebuie să stai, după fiecare mașină care intră sau iese, dacă vrei să păstrezi curățenia. Când plouă, la fel se întâmplă. Apa aduce pe stradă tot nisipul și praful de pe trotuare”, povestește cu deschidere Marius. Uneori se cam plictisește singur în mașina de 140.000 de euro din care vede Sibiul la 10 km/h.

Are chef de vorbă. ”Cele mai mari probleme ni le creează copacii netoaletați. Jos poate par ok, dar la trei metri înălțime au crengile în stradă și îi lovim cu oglinda. Apoi sunt mașinile parcate pe trotuar sau lăsate pe marginea drumului. Nu poți intra cu peria pe lângă ele și, uneori, mai sar oamenii cu gura și dacă ne apropiem că spun că le stropim mașinile, că erau curate de la spălătorie. Mai strigă oameni la noi când trebuie să stea după noi în trafic. Eu cel mult închid geamul și dau muzica mai tare. Dar să vă spun un secret: Șefii ne-au spus prima dată să facem străzile principale, alea mari, apoi să intrăm pe străduțe. Eu fac invers. Dimineața, când e aglomerație mare pe străzi, cu părinți care duc copiii la școală sau oameni care merg la serviciu, evit să ies pe străzile mari, fac curat pe cele mici. Când se eliberează mă mut. Oricum trec de două ori pe toate străzile de pe hartă”, detaliază Marius.mașinile de măturat ale soma aspiră zilnic de pe străzile sibiului peste 20 de tone de praf și gunoaie

Sibiul este împărțit în patru zone de curățenie. Pe fiecare zonă există o autospecială care spală strada, apoi una mare care vine cu periile și aspiră – precum cea pe care o conduce Marius, iar pentru străduțele lăturalnice există utilaje mici de măturat, la care se adaugă echipa cu măturatul manual. Zi de zi.

Top trei lucruri pe care le știi doar dacă lucrezi pe un utilaj de măturat în Sibiu:

  1. Delimitatoarele puse pe unele străzi din Sibiu unde există piste de biciclete favorizează strângerea mizeriei. De ce? Pentru mașina de curățat nu poate trece peste delimitatoare, practic blochează accesul.
  1. Strada Ștefan cel Mare, una dintre artere principale ale Sibiului, este plină de mașini abandonate. ”Ceva similar se întâmplă și pe Semaforului. Cum îmi dau seama? Păi dacă o mașină e nemișcată cu săptămânile, eu când trec pe lângă ea trebuie să o ocolesc și acolo unde ocolesc se formează grămezi de nisip, praf și frunze. Practic se strânge mizeria în jurul ei. Nu le-am numărat, dar le știu și vă spun că nu sunt puține”, mărturisește Marius.
  1. O mașină de măturat strânge zilnic minim 5 tone de nisip și gunoaie de pe străzile din Sibiu. În unele zile cantitatea crește până la 7, 8, înregistrându-se recorduri și cu 9 tone pe zi. În oraș sunt patru autospeciale de măturat, deci zilnic de pe străzile orașului se adună cel puțin 20 de tone de murdărie. ”În general e nisip, pe urmă frunze și iarbă, dar se găsesc și PET-uri și ambalaje din plastic”, detaliază Marius Nițu.

Toate autospecialele SOMA sunt dotate cu GPS, astfel încât traseele sunt monitorizate constant. Apoi, fiecare mașină este cântărită la bază și cantitatea de mizerie strânsă este notată la finalul turei. ”Asta fac zi de zi, opt ore pe zi, adun mizeria de la bordură”, concluzionează cu umor șoferul SOMA.

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică