Bine de știut: Pe ce drumuri din România avem nevoie de rovinietă

Pe ce drumuri trebuie rovinieta şi ce taxe trebuie plătite când pleci la drum în afara localității ca să nu iei amendă.

În momentul achiziționării unui autoturism, proprietarul trebuie să se informeze cu privire la ce va avea de plătit. De la impozitul pe mașină, până la taxele de drum din România, proprietarii de autovehicule au anumite obligații financiare pe care trebuie să le respecte. În caz contrar, vor primi amenzi usturătoare. Printre aceste taxe se numără și rovinieta, cunoscută și ca taxa de drum, scrie impact.ro

  1. Pe ce drumuri trebuie rovinietă. Tot ce trebuie să ştie şoferii români
  2. Ce este rovinieta
  3. Ce spune legea despre rovinietă
  4. Cât costă și unde trebuie plătită rovinieta
  5. Pe ce drumuri ai nevoie de rovinietă. Ce amenzi riști dacă nu o ai
  6.  Cine e exceptat de la plata rovinietei

Pe ce drumuri trebuie rovinieta şi ce taxe trebuie plătite când pleci la drum în afara localității ca să nu iei amendă. În momentul achiziționării unui autoturism, proprietarul trebuie să se informeze cu privire la ce va avea de plătit. De la impozitul pe mașină, până la taxele de drum din România, proprietarii de autovehicule au anumite obligații financiare pe care trebuie să le respecte. În caz contrar, vor primi amenzi usturătoare. Printre aceste taxe se numără și rovinieta, cunoscută și ca taxa de drum.

Pe ce drumuri trebuie rovinietă. Tot ce trebuie să ştie şoferii români

Dincolo de carburantul necesar deplasării sau de piesele de schimb în caz de defecțiuni, există multe alte taxe și impozite obligatorii pe care proprietarul unui autovehicul trebuie să le achite.

Printre acestea se numără și taxele de drum, cum este rovinieta. Toți proprietarii de autoturisme care circulă pe teritoriul României trebuie să aibă această taxă plătită și în termen de valabilitate. Rovinieta nu trebuie plătită dacă circuli în oraș. Dacă mergi însă în afară, această taxă de drum trebuie plătită, altfel riști să iei amendă.

Ce este rovinieta

În cazul în care nu știai deja, rovinieta sau taxa de drum este o convenție de taxare impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul României, nefiind greu să-ți dai seama de acest lucru având în vedere alăturarea dintre „ro“ și „vinietă“.

Cu alte cuvinte, șoferii români trebuie să plătească această taxă pentru a putea circula pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor.

De asemenea, mai trebuie să știi și că rovinieta are o perioadă de valabilitate maximă de 12 luni (un an). Cu toate acestea, ea poate fi cumpărată și pentru o perioadă de 7 zile, 30 de zile și respectiv 90 de zile.

Ce spune legea despre rovinietă

Cunoscută sub numele de rovinietă, această taxă de drum este obligatorie pentru conducătorii auto care circulă pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri europene, naționale, principale și secundare. Excepție fac sectoarele de drumuri naționale care se află între indicatoarele de intrare și ieșire din municipii.

Astfel, potrivit OG nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, orice persoană care vrea să părăsească localitatea la volanul mașinii este obligată să aibă o rovinietă valabilă. Această taxă de drum nu trebuie achitată de către șoferii care circulă exclusiv în oraș.

Dacă pleci în afara orașului în care locuiești trebuie să știi pe ce drumuri trebuie rovinieta și alte taxe de drum sunt impuse de stat. Important de precizat că rovinieta este obligatorie pentru orice autovehicul care circulă pe drumurile din România, indiferent dacă acesta este îmnatriculat în țară sau în alte state și indiferent dacă conducătorul auto are reședința pe teritoriul țării noastre sau nu.

Excepție de la această regulă fac mașinile care sunt înmatriculate temporar (numere roșii). Acestea pot circula fără a achita taxa de drum până la data emiterii numerelor definitive de către Direcția de înmatriculări.

Cât costă și unde trebuie plătită rovinieta

Înainte de a pleca în orice călătorie cu mașina trebuie să știi pe ce drumuri trebuie rovinieta, mai ales dacă pleci în afara localității. Rovinieta poate fi achiziționată de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR, sau de la orice oficiu al Poștei Române, din benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar.

De asemenea, șoferii pot plăti această taxă de drum și online, pe site-uri specializate. Conducătorii auto mai au la dispoziție și posibilitatea achitării rovinietei prin SMS, în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS.

Tot ce trebuie să faci e să trimiți un SMS la 7500 în care să specifici numărul de înmatriculare al autovehiculului, scris legat, după care vei lăsa spațiu și vei nota litera corespunzătoare categoriei autovehiculului.

Prețul rovinietei crește, în mod evident, în funcție de gabaritul mașinii. Astfel, cele mai scumpe taxe de drum sunt cele pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto.

În cazul mașinilor de dimensiuni mici, prețul unei roviniete este următorul:

  • 7 zile – 3 euro (aproximativ 15 lei);
  • 30 de zile– 7 euro (aproximativ 35 de lei);
  • 90 de zile – 13 euro (aproximativ 65 de lei);
  • 12 luni – 28 de euro (aproximativ 140 de lei).

Pentru autovehiculele de transport marfă de dimensiuni mari, cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală de 3,5 tone prețul rovinietei este următorul:

  • 7 zile – 6 euro (aproximativ 30 de lei);
  • 30 de zile– 16 euro (aproximativ 80 de lei);
  • 90 de zile – 36 euro (aproximativ 180 de lei);
  • 12 luni – 96 de euro (aproximativ 475 de lei).

Pe ce drumuri ai nevoie de rovinietă. Ce amenzi riști dacă nu o ai 

Majoritatea drumurilor principale din țara noastră sunt supraveghiate cu ajutorul unor camere video speciale pentru depistarea șoferilor care circulă fără rovinietă.

Într-o astfel de situație, amenda variază între 250 și 4.500 de lei, în funcție de categoria din care face parte autovehiculul tău. Precizăm că șoferii pot fi amendați o singură data într-un interval de 30 de zile, iar procesul verbal poate fi întocmit și în lipsa conducătorului auto, ajungând prin poștă la domiciliul persoanei care deține mașina.

Șoferii pot achita amenda la trezoreriile din București ori din județul în care este înmatriculat autovehiculul al cărui conducător auto a fost sancționat.

Cine e exceptat de la plata rovinietei

Există și câteva excepții în ceea ce privește obligativitatea rovinietei, iar lista unităților și persoanelor care nu trebuie să plătească această taxă de drum cuprinde:

  • Ministerul Apărării Naționale (MApN);
  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI);
  • Serviciul Român de Informații (SRI);
  • Serviciul de Informații Externe (SIE);
  • Serviciul de Protecție și Pază, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate,
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS),
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier,
  • Serviciile pentru Situații de Urgență sau serviciile de Ambulanță;
  • Reprezentanții Societății Naționale Crucea Roșie;
  • Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România;
  • Persoanele cu dizabilități care dețin un autovehicul adaptat nevoilor lor.

Ultima oră