Peste 220 de milioane de euro pentru cel mai amplu proiect al Apă Canal S.A

Miercuri, 11 mai 2022, compania APĂ CANAL S.A. și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Sibiu au organizat Conferința de prezentare a Studiului de Fezabilitate, Asistența Tehnică pentru pregătirea Aplicației de Finanțare și a Documentațiilor de atribuire pentru PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN JUDEȚELE SIBIU ȘI BRAȘOV, în perioada 2014 – 2020.

„Proiectul are în vedere extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare în două municipii, Sibiu și Făgăraș, în cinci orașe, douăsprezece comune din județul Sibiu și cinci comune din județul Brașov. De asemenea, alte patru comune din județul Sibiu vor beneficia de îmbunătățirea infrastructurii de tratare și de transport apă potabilă”, a declarat Raluca Turcan, deputat PNL Sibiu și important susținător al proiectului. 

Aproximativ 300 de mii de locuitori vor beneficia în urma proiectului

Mai mult de 220 de milioane de euro, bani europeni, vor fi investiți în comunitățile din județele Sibiu și Brașov, totalizând aproape 300 de mii de locuitori și reprezentând cel mai amplu proiect din istoria de peste 120 de ani a societății de apă.

Toate investițiile prevăzute în proiect sunt aprobate în totalitate. O primă decizie de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare a fost emisă de către Comisia Europeană în luna martie a acestui an, având o valoare de peste 84 milioane de euro. Pentru a doua etapă a proiectului, care va începe după anul 2023, se va emite o nouă decizie de finanțare prin Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă. 

Valoarea investițiilor prevăzute pentru aria de operare din județul Sibiu este de peste 190 de milioane de euro. Pentru infrastructura de apă potabilă, acestea reprezintă noi aducțiuni, noi rețele de distribuție, stații de clorinare, de tratare apă, de pompare și rezervoare de înmagazinare, dar și reabilitarea unora deja existente. Infrastructura de apă uzată va beneficia atât de reabilitarea, cât și de construirea unor noi rețele de canalizare, conducte de refulare, colectoare, stații de pompare apă menajară uzată, stații de epurare etc. 

Investițiile prevăzute în proiect sunt grupate în 21 de contracte, dintre care unul deja încheiat, anume cel de reabilitare a magistralei de pe Calea Dumbrăvii din municipiul Sibiu: „Am felicitat Apă Canal pentru încheierea contractului de reabilitare a magistralei de pe Calea Dumbrăvii (parte a proiectului) și sper ca toate celelalte 20 de contracte aflate în diferite faze să aibă cadență normală, să se deruleze în termene și să creeze locuitorilor cât mai puțin disconfort”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.

Peste 220 de milioane de euro pentru cel mai amplu proiect al Apă Canal S.A

Raluca Turcan: „Cei 300 de mii de beneficiari au fost și rămân motivul pentru care susțin în continuare, în mod necondiționat, acest proiect 

Deputatul PNL Raluca Turcan a reprezentat, încă de la început, un important punct de sprijin pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov. În calitate de vicepremier al României, la sfârșitul anului 2020, a participat alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Sibiu, la semnarea acordului prealabil de măsuri care a precedat contractul de finanțare a proiectului. 

„Contractul de finanțare a proiectului de apă și canal al Sibiului a fost semnat și mă bucur, ca membru al Guvernului României, ca reprezentant al Sibiului, să dau această veste! La aproximativ o lună de când am inițiat la Sibiu, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, cu Primăria Sibiu, CJ Sibiu și cu operatorul de apă și canalizare acordul de măsuri în vederea asigurării finanțării, iată că PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN JUDEȚELE SIBIU ȘI BRAȘOV a intrat în linie dreaptă. Semnarea contractului de finanțare a presupus respectarea foii de parcurs asumată acum o lună și va însemna investiții semnificative. Peste 133 de mii de locuitori din județele Sibiu și Brașov vor beneficia în mod direct de rezultatele acestui proiect”, declara deputatul PNL Sibiu la momentul respectiv. 

În prezent, cu ocazia Conferinței de prezentare a Studiului de Fezabilitate, președinta PNL Sibiu le-a mulțumit celor prezenți pentru ocazia de a demonstra continuitate în demersurile sale de susținere a proiectului: „Mă bucur că am putut, pe tot parcursul acestei perioade, să sprijin operatorul și autoritățile locale și doresc să îi asigur și pe colaboratorii pe care nu i-am cunoscut până astăzi de implicarea mea fără rezerve și în viitor.”

Mărturisesc că susținerea acestui proiect încă de acum câțiva ani face ca evenimentul de azi să fie și un motiv de bucurie personală pentru mine, chiar dacă, evident, greul abia începe. Lucrările vor reprezenta în sine o provocare: sunt prevăzuți peste 150 de km de aducțiuni de apă noi, peste 160 de km de rețele de apă noi, stații de clorinare, tartare, pompare etc., 40 km de rețele de canalizare noi, conducte și instalații. De asemenea, o provocare este și raportarea la noile prețuri de pe piață, dar am convingerea sinceră a unui succes”, a mai adăugat Raluca Turcan. 

Ultima oră