Pe ce geamuri ale mașinii putem pune folie auto - Cât de mari sunt amenzile dacă se încalcă legea

Producătorii auto oferă pe lista de opțiuni și posibilitatea de a alege pentru mașină echiparea cu geamuri cu un anumit grad de transparență.

Pe ce geamuri ale mașinii putem pune folie auto - Cât de mari sunt amenzile dacă se încalcă legea

Dacă autoturismul nu este prevăzut din fabrică cu acest tip de geam avem posibilitatea să montăm o folie auto, dar trebuie să respectăm o serie de prevederi legale.

Pe ce geamuri se poate monta folie auto

Registrul Auto Român (RAR) a stabilit o serie de reguli privind montarea pe autoturisme și alte vehicule a foliilor auto.

În primul rând trebuie să aflăm cum definește RAR un geam și ce caracteristici constructive și de securitate trebuie să aibă acesta:

  • Geamuri aflate în câmpul de vizibilitate spre înainte al şoferului – reprezintă geamurile prin care şoferul poate vedea în timpul condusului sau în timpul manevrării vehiculului şi sunt amplasate în faţa planului ce trece prin punctul R al scaunului conducătorului şi este perpendicular pe planul median longitudinal al autovehiculului.
  • Geamuri aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al şoferului – reprezintă geamurile prin care şoferul poate vedea în timpul condusului sau în timpul manevrării vehiculului şi sunt amplasate în spatele planului ce trece prin punctul R al scaunului conducătorului şi este perpendicular pe planul median longitudinal al autovehiculului. În scopul aplicării acestor cerinţe, punctul constructiv R se poate aproxima ca fiind poziţionat pe mijlocul scaunului şofer, la 100 mm spre faţă de zona de îmbinare a pernei şezut şi a spătarului.

Pe de altă parte toate geamurile trebuie să prezinte un marcaj de omologare prin care se identifică materialul și tehnologia de fabricație folosită.

Ce trebuie să reținem aici: Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoarea trasparenței luminii pe parbrizul autovehiculelor.

Cum este stabilită transparența unei folii auto

Transmitanţa normală a luminii  reprezintă gradul de transparenţă asigurat de un geam de securitate și se notează în puncte procentuale.

Transmitanţa normală a luminii pentru ansamblu geam-folie este egală cu cea a foliei în cazul geamurilor clare sau se măsoară cu echipamente speciale dacă geamul original este deja colorat.

Ce reguli trebuie respectate dacă vrem să montăm folie auto pe geamurile mașinii

Activitatea de montaj a foliilor pentru geamurile de securitate este clasificată ca o activitate de modificare constructivă deoarece influenţează caracteristicile principale şi secundare omologate ale geamului iniţial şi duce implicit la schimbarea omologărilor iniţiale ale vehiculului rutier.

Geamurile sunt considerate elemente de securitate la toate categoriile de vehicule şi beneficiază de prescripţii speciale pentru construcţie şi montaj. De aceea, în cazul utilizării soluţiei de aplicare a foliei cu demontarea geamurilor autovehiculului, este necesară demonstrarea existenţei la sediul operatorului economic a instrucţiunilor specifice pentru aceste operaţiuni cel puţin la nivel de extras din manualele de reparaţie ale mărcilor şi tipurilor de vehicule pentru care se doreşte autorizarea.

Montarea foliilor auto poate fi efectuată doar în service-uri autorizate de RAR și acestea trebuie să elibereze documentele prin care șoferul face dovada montării acestora conform prevederilor legale.

Setul de cerinţe tehnice ce trebuie respectat la montajul retrofit al foliilor pe geamurile de securitate este următorul:

  1. Indiferent de tehnologia de montaj (cu sau fără demontare), folia de plastic se aplică numai pe partea interioară a geamurilor, relativ la vehicul.
  2. oliile de plastic se aplică numai dacă pe geamurile în cauză se identifică marcajul de omologare
  3. Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoarea transmitanţei luminii pe parbrizul autovehiculelor.
  4. Pentru geamurile, altele decât parbrizul, aflate în câmpul de vizibilitate către înainte al şoferului transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată, nu trebuie să fie mică de 70%. Rezultă că o folie cu o transmitanţă a luminii de minim 70% se poate aplica pe geamurile mai sus menţionate numai dacă acestea sunt clare (necolorate). În cazul în care geamurile aflate în câmpul de vizibilitate către înainte sunt iniţial
    colorate, foliile de plastic se pot aplica numai dacă se face dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase pentru ansamblul geam-folie. Dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase presupune existenţa la agentul economic a unui aparat specializat precum şi păstrarea înregistrărilor determinărilor finale efectuate pentru fiecare vehicul.
  5.  Pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al şoferului transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată, nu trebuie să fie mică de 70%. Totuşi dacă autovehiculul este dotat cu două oglinzi retrovizoare exterioare (stânga şi dreapta), aceste geamuri se consideră că nu mai fac parte din
    câmpul de vizibilitate către înapoi şi drept urmare transmitanţa luminii pentru ansamblul format poate fi mai mică de 70%. Datorită acestui fapt, în acest caz, se pot monta folii de colorare pe aceste geamuri fără a avea importanţă gradul iniţial de culoare sau determinarea transmitanţei finale cu aparate specifice.
  6.  Dacă autovehiculul este echipat cu lampă suplimentară de stop instalată în interiorul habitaclului şi a cărei lumină este difuzată prin sticla geamului spate, atunci folia aplicată nu trebuie să obtureze zona luminoasă a lămpii.
  7. În cazul microbuzelor şi al autobuzelor, nu se aplică niciodată folii din material plastic pe geamurile declarate Ieşiri de Siguranţă şi dotate cu dispozitive de spargere în caz de urgenţă. Aceste geamuri poartă pe ele marcaje de identificare vizibile din exterior şi interior
  8. După montaj foliile nu trebuie să prezinte cute, ruperi sau zgârieturi care să afecteze vizibilitatea sau să deformeze optic imaginea. Pe fiecare geam se va aplica marcajul de certificare RAR aferent tipului de folie aplicat şi o etichetă specifică agentului economic care să-l identifice (nume, nr.Autorizaţie) şi să precizeze transmitanţa finală a geamului. Pentru fiecare vehicul se va completa declaraţia de conformitate conform modelului anexat în care se va specifica pentru fiecare geam ce tip de folie s-a folosit şi ce trasmitanţă normală a luminii finală are.
  9.  Montajul foliilor pe geamurile prevăzute cu sisteme de degivrare este permis doar dacă acestea sunt incluse în masa sticlei. Nu se permite montajul foliilor pe geamurile prevăzute cu sisteme de degivrare aplicate pe sticlă.

Ce amenzi riscă șoferii care nu au montate folii auto autorizate

Dacă la controlul din trafic polițiștii constată că au fost montate folii auto neomologate sau acestea au fost amplasate și pe parbriz pot aplica amenzi cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei. În funcție de situație se poate ajunge până la reținerea certificatului de înmatriculare.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică