modernizarea aeroportului din sibiu costă mai mult - aproape cinci milioane de euro în plus, din cauza scumpirilor și inflației

Aeroportul Sibiu urmează să fie modernizat și extins. Pentru asta s-au accesat fonduri europene nerambursabile. Însă, de la primul calcul al indicatorilor tehnico economici, prețurile au crescut, iar oferta făcută de constructor este și ea mai mare, diferența fiind de zece procente, adică aproape 5 milioane de euro.

Indicatorii tehnici pentru modernizarea aeroportului au fost aprobați de consilierii județeni în luna octombrie. Atunci, investiția, cu TVA, se ridica la 248.605.662,18 de lei, aproximativ 50 de milioane de euro.

Conducerea aeroportului a inițiat licitația pentru execuția lucrărilor, iar oferta a depășit calculele inițiale. ”În cadrul procedurii a participat un singur ofertant. În urma evaluării
tehnice, comisia de evaluare a stabilit că oferta tehnică este conformă, iar la data de 02.05.2022, la deschiderea ofertei financiare comisia a constatat că valoarea ofertată (203.847.365,27 lei) este mai mare decât valoarea estimată (185.332.084,85 lei) cu 9,99%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre care prevede majorarea investiției.

O parte din bani provin din fonduri europene, iar o alta este asigurată de consiliul Județean Sibiu și Aeroportul Sibiu. Cel di urmă urma să facă un împrumut de 33 de milioane de lei, iar acum împrumutul ajunge la 35.598.016 lei. consiliul Județean garant acest împrumut, dar acum, consilierii au de votat o altă hotărâre, prin care se rectifică suma împrumutată.

Așadar, noii indicatori tehnico economici se ridică la 272,493,421 cu TVA, adică o diferență de 23.887.759 de lei, care este echivalentul a 4.875.052 de euro.

Astfel, în prima etapă, prin proiectul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – Activități economice”, se vor realiza următoarele obiective:
– Obiectivul 1 -Terminalul de pasageri,
– Obiectivul 2 – Drumurile de acces,
– Obiectivul 4 – Echipamentele de securitate aeroportuară.

Scopul major al investiției este de a moderniza terminalul de pasageri reconfigurat care va fi complet funcțional, dimensionat în raport cu cererea de transport prognozată în studiul de trafic, ce va permite procesarea pasagerilor și bagajelor acestora în conformitate cu reglementările în vigoare pentru destinații interne și externe în regim UE intra Schengen și UE extra Schengen, precum și Non UE. Pe lângă fluxurile curente, terminalul de pasageri va fi prevăzut cu fluxuri speciale pentru
pasagerii VIP.

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu