Electro-șezătoarea: Pasionații de autoturisme electrice se întâlnesc sâmbătă la Păuca

Zeci de proprietari de autoturisme electrice din întreaga țară se întâlnesc, sâmbătă, 14 mai 2022, într-un eveniment național de promovare a transportului ecologic.

Programul va cuprinde două „electro-șezători rurale” la Ciugud (județul Alba) și Păuca (județul Sibiu), precum și o caravană pe traseul Ciugud – Păuca – Alba Iulia. Punctul final al întâlnirii va fi „electro-șezătoarea urbană” în Piața Cetății din Alba Iulia, unde mașinile vor rămâne pentru o întâlnire cu albaiulienii care sunt pasionați de autoturisme electrice. 

Evenimentul va începe, în jurul orei 10:00, cu o cafea servită în parcarea Primăriei Comunei Ciugud, unde există două stații verzi de încărcare pentru autoturismele electrice. Participanții, care s-au anunțat din întreaga țară, vor schimba impresii despre mașinile electrice pe care le conduc și vor vizita comuna, cu oprire și la Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România. 

Caravana va porni apoi pe traseul Ciugud – Teleac – Hăpria – Păuca (în județul Sibiu), o distanță de aproximativ 40 de kilometri. În comuna Păuca, participanții vor avea o întâlnire cu reprezentanții administrației locale, vor vizita Școala Gimnazială, o școală „smart” care a fost construită recent, precum și Biserica Evanghelică Păuca, monument istoric din secolul XIII. La Păuca, gazdele vor invita participanții la un prânz cu mâncăruri tradiționale din zonă. 

În jurul orei 17:00 întreaga caravană se va întoarce pentru o „electro-șezătoare urbană” în Cetatea Vauban din Alba Iulia. Mașinile electrice vor fi parcate în Piața Cetății pentru a putea fi admirate de turiști și localnici, iar proprietarii lor vor oferi detalii tehnice sau alte informații celor interesați de electromobilitate. 

Comunele Ciugud și Păuca promovează transportul ecologic, iar ambele administrații locale au stații de încărcare verzi pentru autoturismele electrice. Astfel, în parcarea celor două primării există un complex de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică pentru alimentarea sediilor administrative dar și a celor două stații de încărcare, montate de fiecare localitate. Fiecare primărie folosește câte un autoturism eco, respectiv un autoturism electric la Ciugud și un autoturism hibrid la Păuca. Ciugudul are și a treia stație verde de încărcare în satul Hăpria, la Centrul de Informare Turistică. 

La rândul său, municipiul Alba Iulia susține transportul ecologic prin mai multe proiecte de mobilitate. Astfel, printr-un proiect cu fonduri europene a achiziționat 13 autobuze electrice cu 13 stații de încărcare lente și patru rapide. În perioada următoare, Alba Iulia va depune pe PNRR un alt proiect pentru achiziționarea a 21 de autobuze electrice și a unui microbuz, cu stațiile aferente de încărcare lentă sau rapidă. Pentru autoturisme electrice, municipalitatea a amplasat 3 stații de încărcare și urmează a amplasa în acest an alte 16 în diferite zone ale orașului. De asemenea, pentru 2023, Alba Iulia are în plan să monteze cel puțin 45 de stații de încărcare lente sau rapide pentru autoturisme. 

Electro-șezătoarile sunt organizate de administrațiile locale din Ciugud, Alba Iulia și Păuca, în parteneriat cu Grupul Electromobilitate, care reunește zeci de proprietari de mașini electrice. Electromobilitate înseamnă un proiect de promovare a mașinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acțiuni, dar și prin articole despre modul de funcționare și fiabilitatea acestora. Inițiativa a fost demarată în 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice, iar în această perioadă pe www.electromobilitate.com au fost publicate peste 1700 articole, semnate de 59 autori, majoritatea proprietari de automobile electrice. Grupul a monitorizat în acești ani mașini care au străbătut aproape 1,2 milioane de kilometri. 

În prezent, în România sunt înmatriculate peste 16.000 de mașini electrice. 

Programul evenimentului: 

10:30 – 11:00– Electro-șezătoarea la Ciugud

  • „De vorbă la o cafea cu pasionații de autoturisme electrice” – parcarea Primăriei Ciugud 
  • Întâlnire și discuții cu reprezentanții Primăriei Ciugud
  • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice

11:00 – 12:30 – Vizită în comuna Ciugud 

  • Vizitarea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România
  • Prezentarea proiectelor de mediu/ mobilitate ale Primăriei Ciugud
  • Vizitarea resortului Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România

12:30 – 14:00 plecare în caravană spre comuna Păuca (durată traseu aproximativ o oră)

  • Oprire Hăpria – Centrul de Informare Turistică – stația de încărcare

14:00 – sosirea la Primăria Comunei Păuca (parcarea are și stații de încărcare) Electro-șezătoarea de la Păuca- întâlnirea rurală a pasionaților de autoturisme electrice

  • Servirea unui prânz tradițional cu bucate țărănești și plăcinte
  • Discuții cu reprezentanții Primăriei Păuca despre planurile de susținere a electromobilității
  • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice
  • Vizitarea Școlii Smart de la Păuca și a Bisericii Evanghelice (clădire monument istoric)

16:30 – 17:30 – Caravana de întoarcere Păuca – Ciugud – Alba Iulia 

18:00  – Electro-șezătoarea urbană – întâlnire în Cetatea din Alba Iulia (Piața Cetății)

  • Discuții cu reprezentanții administrației locale despre planurile de mobilitate ale Municipiului Alba Iulia, cu accent pe susținerea electromobilității
  • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice
  • Fotografii și vizitarea cetății

19:00 – program liber și participare la evenimentele organizate în Alba Iulia cu ocazia „Nopții Muzeelor – noaptea în care istoria prinde viață”

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică