Vineri începe o nouă sesiune pentru programul Rabla Clasic și Rabla Plus
FOTO arhivă

Vineri, 13 mai 2022, începe o nouă sesiune a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu.

La această sesiune pot să participe și instituţiile publice sau unităţile administrativ – teritoriale, iar bugetele au fost suplimentate.

Pentru persoanele fizice care vor o mașină nouă prin Programul Rabla statul român a alocat în această sesiune 335 milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus suma este de 262 de milioane de lei.

“Pe data de 13 mai se va lansa noua sesiune ‘Rabla’. Am făcut o reaşezare a bugetelor ţinând cont de cererea şi nevoia pieţei pentru un număr cât mai mare de autovehicule electrice. Am alocat pentru Programul ‘Rabla’ – persoane fizice suma de 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice suma de 123 de milioane de lei şi, pentru prima dată, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor avea o axă de finanţare doar a lor, a cărei alocare va fi de 50 de milioane de lei. De asemenea, pentru Programul ‘Rabla Plus’ persoane fizice am alocat 262 de milioane de lei, pentru persoanele juridice 190 de milioane de lei, iar instituţiile publice vor avea, de asemenea, 100 de milioane de lei alocate numai în această sesiune”, a declarat într-o conferinţă de presă, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, relatează impact.ro

Câți bani oferă statul român pentru mașina veche

Programele “Rabla Clasic” şi “Rabla Plus” din acest an au fost lansate la începutul lunii februarie, cu un buget de 1,2 miliarde lei și au adus câteva modificări.

Cea mai importantă dintre acestea constă în mărirea bonusului de casare: cei care vor să cumpere un autoturism nou prin acest program pot preda la Remat două mașini cu o vechime mai mare de 15 ani.

În ceea ce privește Programul Rabla 2022, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

– ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

– ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Foarte important de reținut: vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul Programului Rabla 2022 care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

Sumele cresc pentru achiziții prin Programul Rabla Plus

Prin programul Rabla Plus 2022 se pot cumpăra doar maşini 100% electrice sau autoturisme cu sistem de propulsie plug-in hybrid.

Autoritățile acordă următoarele tipuri de vouchere pentru cei care vor să cumpere o mașină prin programul Rabla Plus 2022 :

  • un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou plug-in hybrid cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP și impun condiţia obligatorie de casare a unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou lug-in hybrid cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP și cu condiţia obligatorie de casare a două maşini vechi;
  • un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi. Se mai poate acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Ultima oră