Suflu nou la biblioteca ULBS - „Vrem să atragem studenții să citească. Deschidem curtea și facem spații de interacțiune”

Valer Simion Cosma, fost doctorand în istorie și filozofie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost ales noul director al Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Valer Simion Cosma este istoric, antropolog, publicist și manager cultural. Și-a terminat doctoratul în istorie și filozofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și de atunci a editat și publicat 4 cărți și 19 articole legate de aceste teme. Ocuparea funcției de director al Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu aduce studenților sibieni multe oportunități de a cunoaște mediul universitar așa cum nu au avut ocazia să o facă din cauza pandemiei sau lipsei infrastructurii necesare.

Noul director își propune să aducă studenții mai aproape de bibliotecă prin amenajarea în cadrul bibliotecii a unor spații de interacțiune, amenajarea de spații de liniște special destinate lecturii, dar și implementarea de noi sisteme digitale care să facă mai ușor procesul prin care studenții pot împrumuta cărți.

Momentan, directorul spune că se află într-o perioadă în care încearcă să cunoască atât instituția și dorințele studenților, cât și orașul, pentru a reuși să înțeleagă care sunt nevoile studenților și ce anume trebuie schimbat.

„O primă direcție spre care ne îndreptăm este amenajarea unui spațiu de lucru, un spațiu al studenților, dincolo de fondul de carte, consider că este nevoie de un spațiu în care studenții să se întâlnească și să comunice, să schimbe idei, să facă proiecte, în aceste spații studenții pot mânca, se pot relaxa în timp ce dezbat anumite teme. Ne dorim să ne apropiem de studenți prin amenajarea unor spații de interacțiune unde pot să comunice, să bea, să mănânce, să facă proiecte într-o ambianță plăcută. Vrem să amenajăm astfel de spații pe fiecare etaj. În toate bibliotecile din străinătate există astfel de spații, iar studenții sunt atrași, studenții vin pentru studiu, dar trebuie să existe ș spații de  interacțiune. Ne dorim, totodată, o deschidere pentru mediul artistic și cultural, vrem să organizăm expoziții. Chiar acum avem o expoziție despre istoria romanului românesc realizată de colegii de la Litere într-un proiect care a presupus digitalizarea tuturor romanelor din secolul XIX. Din toamnă vor avea loc expoziții, vernisaje și multe alte evenimente”, spune Valer Cosma

Suflu nou la biblioteca ULBS - „Vrem să atragem studenții să citească. Deschidem curtea și facem spații de interacțiune”

Un alt obiectiv pe care și-l propune acesta este digitizarea fondului de carte, pentru a face mai ușoară punerea în posesia studenților a materialelor de la nivelul bibliotecii, deoarece multe dintre cărți sunt stocate într-un singur exemplar și nu pot fi împrumutate în mod fizic, sau pot fi eliberate doar câteva exemplare în funcție de numărul existent în acel moment în bibliotecă. Prin acest mecanism, se dorește ca și cercetătorii sau alte persoane interesate să poată accesa cu ușurință site-ul bibliotecii.

O altă direcție pe care și-o propune noul director este politica de achiziții, propunându-și să achiziționeze titluri  care nu se găsesc la momentul actual în bibliotecă. Pentru această inițiativă, studenții pot completa o cerere prin care să solicite titlurile pe care le consideră necesare, iar cererile vor fi centralizate, urmând a fi achiziționate materiale în funcție de nevoile studenților. Și schimbarea site-ului bibliotecii este printre prioritățile noului director, pentru a ușura accesul la materiale.

„Încercăm să aducem studenții în bibliotecă, să evidențiem spațiile, să deschidem curtea interioară, să reamenajăm să redeschidem cantina. În prezent am început reorganizarea fondului de carte, iar în toamnă, odată cu începutul noului an universitar, sperăm să reușim să schimbăm atmosfera din bibliotecă și să putem să îi primim pe studenți în noile spații destinate lecturii”, menționează directorul bibliotecii.

Ultima oră

Comentariul meu