Produsele nevândute de la patiseriile din Sibiu - Unele sunt donate oamenilor străzii, altele ajung la porci

Covrigii, croissantele, gogoșile sau foietajele sunt doar câteva dintre produsele care la finalul zilei rămân nevândute în unele covrigării și patiserii din Sibiu. Pentru a evita risipa alimentară, afacerile care se ocupă cu produsele de panificație au găsit diverse soluții, unele mai originale decât altele.

Cea mai întâlnită soluție pentru a evita risipa alimentară la patiseriile sibiene este de a face mai puține produse. Astfel, produsele sunt proaspete și nu rămân nevândute. Florica Cascu de la gogoșeria din Piața Cibin merge pe principiul: „Nu facem multe ca să ne rămână. Știm cam cât se vinde pe zi și așa nu aruncăm nimic. Rar ne rămâne cate o gogoașă”.

La Scufița Roșie, produsele care rămân seara sunt donate oamenilor străzii din Sibiu: „Nu rămân foarte multe produse, iar pe acelea le dăm oamenilor săraci care vin seara să ceară mâncare. Oamenii care stau pe străzi, trec seara pe aici și ne cer. Ce rămâne le dăm lor”, spune Elena Nicolae de la Scufița roșie.

La covrigăria de vizavi de Piața Cibin, vânzătorul spune că stă până vinde totul, iar în cazul în care mai rămân câteva produse le dă la câinii de pe stradă. În schimb, la o gogoșerie de pe Nicolae Bălcescu produsele rămase nevândute, nu sunt nici donate, nici date la oamenii străzii, ci ajung la porci. Produse de patiserie de aproximativ 300 de lei ajung în fiecare seară la porci.Produsele nevândute de la patiseriile din Sibiu - Unele sunt donate oamenilor străzii, altele ajung la porci

În cazul cofetăriilor care folosesc materie primă mai scumpă, adusă chiar din Franța, pentru ca produsele să nu rămână nevândute se fac în cantități mai mici. Prăjiturile și produsele de patiserie nu pot sta în vitrină mai mult de două zile și nici la frigider pentru că își pierd gustul, prin urmare cofetăria Petit Petis donează prăjiturile și alte produse unor familii sărace din Sibiu.

Și pentru croissantele care nu se vând în ziua în care sunt scoase din cuptor s-a găsit o soluție inspirată din rețetele franțuzești. Din același motiv de a nu risipi mâncarea, cofetarii francezi au inventat „croissant-ul de a doua zi”, un croissant umplut cu cremă. Rețeta este folosită și în cofetăria de pe strada Turnului și este, de altfel, una foarte îndrăgită și cerută de sibieni.

 

 

 

 

 

Ultima oră