„semaforul alimentelor” ar putea deveni lege - un proiect legislativ prin care să se arate calitatea produselor a fost depus

Consumatorii români vor putea alege mai ușor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor, iar industria agro-alimentară va fi stimulată să ofere pe piață produse cu o calitate nutrițională sporită, potrivit unui proiect de lege care prevede introducerea etichetelor Nutri-Score.

„semaforul alimentelor” ar putea deveni lege - un proiect legislativ prin care să se arate calitatea produselor a fost depus

Consumatorii români vor putea alege mai ușor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor, iar industria agro-alimentară va fi stimulată să ofere pe piață produse cu o calitate nutrițională sporită, grație proiectului de lege depus de Adrian Wiener, deputat USR și medic. „Semaforul alimentelor”, cum mai este numită etichetarea Nutri-Score, este folosit cu succes în mai multe țări europene, iar rezultatele pozitive se văd deja, transmite Mediafax.

„Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Sistemul Nutri-Score urmărește să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară pentru a crește calitatea nutrițională a produselor oferite spre vânzare.

Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a produsului. Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutrițională) la portocaliu închis (pentru produsele cu o calitate nutrițională mai scăzută), și 5 litere, de la A la E.

Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grasimi saturate).

Sistemul Nutri-Score este folosit în Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia.

Potrivit studiilor realizate în statele europene care au implementat Nutri-Score, în cazul consumatorilor care au ținut cont de „Semaforul alimentelor” în alegerea produselor, calitatea coșului de cumpărături a crescut, din punct de vedere nutrițional, cu aproape 10%.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică