O plantă mai puţin consumată pe la noi, dar destul de folosită în satele din sudul Transilvaniei.
Mii de oameni au participat ieri, în judeţul Mureş, la ”Sărbătoarea Rubarbei”, un eveniment care are drept scop promovarea producătorilor locali. Turiştii sosiţi în zonă au cumpărat sute de kilograme de rubarbă şi au degustat zeci de preparate care au avut la bază planta ierboasă, scrie observatornews.ro
De la pizza sau ciorbă, până la prăjituri şi îngheţată, toate cu rubarbă. De asta au avut parte cei 4 mii de oameni sosiţi în acest weekend în curtea Bisericii Evanghelice din Saschiz, judeţul Mureş, cu ocazia sărbătorii acestei plantei.
”Este oarecum inedit acest eveniment în sensul că se promovează acestă plantă, iar o dată cu ea se promovează şi localitatea noastră.Rubarba este originară din Tibet şi este foarte consumată în special în Germania şi Anglia. La noi în ţară se plantează cel mai mult în zona Transilvaniei, la început de primăvară sau de toamnă şi are nevoie de umbră, dar şi de un sol drenat şi bogat în substanţe nutritive. ” a declarat Ovidiu Șoaită, primarul din Saschiz.
Parada plăcintelor cu rubarbă, pe muzică de fanfară
Mircea Muntean, producător de rubarbă: Pentru mine personal a început ca un hobby, însă este o plantă care s-a adaptat foarte bine de sute de ani în zona aceasta a Transilvaniei şi este o plantă care ar putea constitui un foarte important argumentat pentru o oarecare renaştere economică.
Turiştii au avut parte şi de o surpriză: o paradă a plăcintelor cu rubarbă, pe muzică de fanfară.
O organizaţie locală vrea să deschidă mai multe puncte gastronomice în care turiştii să poată gusta, în curtea localnicilor, felurite preparate pe bază de rubarbă.