Un obiect din aur, despre care se crede că ar reprezenta o podoabă pentru păr cu o vechime de peste 3.000 de ani, a fost descoperit pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud de un localnic al comunei Matei, care l-a predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), potrivit anunţului făcut vineri de instituţie pe pagina de Facebook.
„Descoperire întâmplătoare de mare valoare în Fântânele, comuna Matei! În data de 05 mai, un artefact din aur a fost predat instituţiei noastre. Obiectul a fost descoperit de către un bărbat din comună pe un teren arabil din satul Fântânele, la suprafaţa arăturii. Descoperirea pare a fi un inel de buclă, obiect folosit ca ornament pentru păr. Astfel de descoperiri sunt rare în judeţul nostru, arheologul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Dana Alexandra Valea, declarând că, la o primă analiză, inelul se încadrează tipologic în faza târzie a epocii bronzului (1400-1200 î.Hr.)”, se arată în mesajul postat pe Facebook de DJC, transmite G4media.
Artefactul a fost predat Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru analize aprofundate.
În urmă cu aproximativ opt ani, pe Dealul Târgului de lângă municipiul Bistriţa a fost descoperit un alt artefact preţios, un vas cântărind puţin peste 320 de grame şi realizat din electrum – un aliaj natural din aur care conţine şi argint. A fost datat din epoca mijlocie a bronzului, ca aparţinând culturii Wietenberg, şi se crede că era folosit în ritualuri închinate zeilor.