Asociația din Sibiu care ajută studenții să își găsească locuri de muncă – „ În 2019 aproximativ 80 de studenți și-au găsit job prin intermediul asociației”

Clubul Studenților Economiști (CSE) este organizația nonguvernamentală care funcționează în cadrul Facultății de Științe Economice încă din anul 1995.
Clubul Studenților Economiști are drept scop promovarea principiilor competenței și valorii, apărarea demnității, drepturilor și intereselor membrilor săi, promovarea legalității și a democrației, dezvoltarea unor relații între cadrele didactice și studenți astfel încât procesul de învățământ să fie cât mai eficient, ridicarea nivelului profesional al membrilor.

Clubul Studenților Economiști s-a remarcat prin multitudinea de studenți pe care i-a îndreptat spre găsirea unui loc de muncă. Unii dintre membri fondatori în prezent sunt profesori. Proiectele demarate în cadrul Clubului vin in ajutorul studenților, îi ajută să se dezvolte, să socializeze dar și să-și îmbunătățească abilitățile de economiști.

La fiecare întâlnire se invită câte un antreprenor și se derulează proiecte de educație (Smart Manager, DocExpert) în care studenții vor primi diplome acreditate pentru activități, iar platformele pentru aceste proiecte au fost construite tot de studenți.

Asociația din Sibiu care ajută studenții să își găsească locuri de muncă – „ În 2019 aproximativ 80 de studenți și-au găsit job prin intermediul asociației”

„Sunt platforme pe care se iau decizii manageriale, dar și platforme în care se înregistrează documente contabile, sunt platforme practice pentru firme. Pe lângă acestea, se organizează și proiecte caritabile, dar și sportive. Asociația deține și xerox-ul facultății, unde nu doar studenții își printează materiale, dar și persoanele care trec pe stradă și au nevoie de copii pentru Anaf, CAS etc. Astfel, studenții învață cum se menține o afacere ți cum o crești”, spune Mihail Vass, președinte al Clubului Studenților Economiști în perioada 2019-2020.

Totodată, acesta povestește că membri din consiliul director sunt în legătură directă cu conducerea facultății, ceea ce  permite biroului executiv CSE să preia parteneriate cu firme locale, iar ulterior să le distribuie în rândul studenților, astfel că în 2019, aproximativ 80 de studenți și-au găsit job prin intermediul asociației, au fost la practică sau au beneficiat de internshipuri. Voluntariatul într-o asociație studențească aduce și un extra beneficiu pentru orice CV, astfel că la final, fiecare membru va primi o diplomă sau un certificat de voluntar în baza contractului.

„Pe lângă faptul că te distrezi și înveți anumite lucruri, ai și responsabilități, ai nevoie de timp să fii participant într-o asociație. Practic, este un mic business pe care-l conduci sau din care faci parte, iar plata este în experiență”, menționează Mihail Vass.

Asociația din Sibiu care ajută studenții să își găsească locuri de muncă – „ În 2019 aproximativ 80 de studenți și-au găsit job prin intermediul asociației”

Una dintre problemele actuale ale clubului este lipsa președintelui, această funcție nefiind ocupată în prezent. Motivele pentru care nimeni nu a mai candidat pentru acest post sunt faptul că pandemia a afectat foarte mult activitatea clubului, nemaifiind persoane care să-și asume responsabilitățile coordonării unei asociații, dar nici timpul necesar acestora. Mihail Vass, președinte al clubului în perioada ianuarie 2019-2020, spune că studenții se mobilizează greu, iar la începutul mandatului să a avut doar 7 voluntari și a terminat cu 120, fiind nevoie de o perioadă de aproximativ 4-5 luni pentru a aduce oameni în club.

Bianca Baltes, fost membru al clubului în perioada 2014-2017, spune că CSE-ul a contribuit la dezvoltarea sa pe partea socială, în sensul că a reușit să fie mai sociabilă, mai dezinvoltă,  scăpând de emoțiile vorbirii în public, deschizându-se mai ușor, și fiind mai responsabilă. Bianca Baltes a fost coordonatoarea departamentului financiar în cadrul organizației.

„Pe vremea mea, mai exact 2014-2017 CSE-ul nu era atât de dezvoltat încât să ofere oportunități de muncă, erau doar proiectele interne sau cu alte facultăți, și eventuale evenimente la care participam, organizate de facultatea noastră sau de alte universități. CSE-ul a contribuit la dezvoltarea mea ca persoană, iar abilitățile și deprinderile dobândite m-au ajutat cumva ulterior la locul de munca. M-au ajutat să-mi gestionez mai bine emoțiile la interviu, să reușesc să mă integrez in colectivul de la munca mai ușor”, spune Bianca.

În prezent, Bianca Baltes lucrează pe departamentul financiar la compania Continental.

Andreea Răbăgel este o altă fostă student a Facultății de Științe Economice, care este de părere că un factor în dezvoltarea sa personală a fost Clubul Studenților Economiști, atât pe parte personală cât și profesională.

„Mi-a deschis drumul spre alegerea viitorului loc de muncă, astfel prin intermediul clubului am obținut primul loc de muncă în domeniul resurselor umane încă din anul 3 de facultate. Este o influență pozitivă întrucât te pregătește să ai în CV un plus față de alți candidați în cazul găsirii unui job după finalizarea studiilor. Workshopurile, conferințele și pur și simplu contactul cu profesorii iți dezvoltă abilități necesare oricărui viitor angajat” menționează Andreea.

Asociația din Sibiu care ajută studenții să își găsească locuri de muncă – „ În 2019 aproximativ 80 de studenți și-au găsit job prin intermediul asociației”

Andreea Răbăgel este în prezent managar pe Resurse Umane în domeniul Fast-Food, având în subordine în jur de 300 de persoane.

Aceasta spune că industria Horeca este un pilon important la nivelul județului Sibiu, întrucât dezvoltarea economică este în creștere.

„Serviciile oferite sunt în continuă dezvoltare și companiile încearcă să îmbunătățească aceste servicii pentru mulțumirea consumatorului. Deși este un domeniu dezvoltat cu pondere mare în județ, companiile se confruntă cu lipsa de forță de muncă calificată. Resursa umană este un motor de creștere și stabilizare al afacerilor din domeniul Horeca. Implicarea oamenilor în dezvoltarea acestor servicii există, însă este nevoie de sprijin mai mare din partea autorităților locale și centrale. La nivelul județului Sibiu avem nevoie de o infrastructura mult mai dezvoltată cât și implementarea unei zone metropolitane. Aceste investiții ar putea aduce beneficii de dezvoltare în plan social și mai ales plan economic” spune Andreea despre industria Horeca de la nivelul Sibiului.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică